Viherpiha

Haravointijäte hyötykäyttöön

ViherPiha

Kysymys:

Isolta pihaltamme tulee paljon haravointijätettä. Lehtikompostori on hetkessä täynnä, ja kaatopaikalle viemme lähinnä oksat ja muut hitaasti maatuvat. Kaipailen vinkkejä ylijäämäjätteen hyödyntämiseen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Haravointijätteelle löytyy kompostoinnin ohella hyötykäyttöä etenkin syksyllä. Puiden lehdet soveltuvat mainiosti esimerkiksi pensaiden alustoille katteeksi tai kasvimaan humuslisäykseksi.

Haravointijäte levitetään kasvimaalle sadonkorjuun jälkeen ja käännetään maahan syysmuokkauksen yhteydessä. Vaihtoehtoisesti se voidaan levittää syksyllä kasvimaan katteeksi, joka suojaa maata liettymiseltä ja kuivumiselta. Kate lahoaa vähitellen, ja sen alta paljastuva maa on kuohkeaa ja helppoa muokata.

Keväällä haravointijätettä voidaan levittää kasvimaan käytäville estämään maan tiivistymistä. Sitä voi levittää myös riviväleihin kosteutta pidättäväksi katteeksi. Marjapensaiden ja miksei muidenkin pensaiden juurelle levitettävä haravointijäte toimii maan kosteutta pidättävänä katteena.

Jos nämä konstit eivät auta haravointijätteen sijoittamisessa, suosittelen rakentamaan toisen kompostorin kasvimassan kompostoimiseksi omalla pihalla.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 24.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.