Viherpiha

Haravoinko lehdet?

ViherPiha

Kysymys:

Olen kuullut, että puiden lehtiä ei kannattaisi haravoida syksyllä vaan vasta keväällä, jotta niiden ravinteet palautuisivat maahan. Onko tässä mitään perää?

Näytä vastaus

Vastaus:

On totta, että maatuessaan lehdet lisäävät kasvualustaan humusta ja ravinteita. Ihannetapauksessa lehdet lahoaisivat ja ravinteet palautuisivat takaisin luonnon kiertokulkuun lumien sulamisen myötä. Valitettavasti paksu kerros maahan varisseita lehtiä ei kuitenkaan ehdi maatua yhden talven aikana. Lannoittavan vaikutuksen sijaan vahva lehtikate muodostaa nurmikon pinnalle ilmanvaihtoa estävän tiiviin kuoren, joka altistaa nurmiheinät talvituhosienille. Vähäisiä määriä pienikokoisia puiden ja pensaiden lehtiä voi toki jättää haravoimatta. Maatuminen nopeutuu, jos lehdet silputaan ruohonleikkurilla hienoksi karikkeeksi. Sellaisenaan syksyn lehdet soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi pensaiden katteeksi tai kasvimaan humuslisäykseksi.

Julkaistu: 23.10.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.