Viherpiha

Haaveena rantaniitty

ViherPiha

Kysymys:

Ruoppasimme kaksi vuotta sitten merenrannan vesijättömaan, joka oli sankkaa kaislikkoa. Nyt meillä on 700 neliötä uutta maata, joka on kovaksi kuivunutta kaislan sekaista mutaa. Haluaisimme saada siihen kedon, joka leikataan pari kertaa kesässä. Sinne voisi myös istuttaa leppiä tai muuta sopivaa. Näin uusi ranta sopisi ympäröivään perinnemaisemaan. Miten rantaniitty perustetaan? Jos rantaan tarvitaan multaa, onko järkevää hyödyntää rakennustyömaalta saatavaa maata, jossa on heinäpaakkuja?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos maanpinta on noussut paljon, yhteys kosteaan pohjamaahan on saattanut katketa. Tällöin kostean niityn lajit eivät tule siinä toimeen. Ruoppauksen mukana on myös saattanut tulla järviruo’on juuria ja maatuneita jäännöksiä, jotka kuohkeuttavat kasvualustaa. Jos perustaa niityn kylvämällä, pintaan sekoitetaan kuohkeaa ja lannoitettua maa-ainesta, kuten hiekkaa ja turvetta. Silloin niittykasvit saavat ilmavan kasvukerroksen ja riittävästi ravinteita.

Kannattaa tarkkailla, mitä kasveja paikalle on tullut. Niistä saa vihjeitä, minkälaiset kasvit tulevat paikalla menestymään. Päivänkakkaran, kissankellon tai paimenmataran siementaimet kertovat, että paikka on korotuksen myötä tullut rantaniittyoloja kuivemmaksi.

Kostealle rantaniitylle sopivat esimerkiksi käenkukka, niittyleinikki, harakankello, ojakellukka, purtojuuri, rantatädyke, rantakukka ja kullero. Istuttakaa tai kylväkää pälviksi niitä niittykasveja, joiden huomaatte menestyvän. Niittysiemeniä myyvät liikkeet antavat tietoja siemenseoksistaan. En suosittele rakennustyömaan multaa. Sen mukana voi tulla yksivuotisten tai vielä haitallisempien monivuotisten rikkakasvien kuten juolavehnän juuria. Jos se ottaa niityn valtaansa, mikään muu ruohovartinen ei kasva siinä sen jälkeen. Hyvää peltomultaa voi tuoda. Harmaa- tai tervaleppää voi olla tiheässäkin, sillä ne parantavat maata lehtikarikkeensa avulla. Kariketta ei saa haravoida pois. Kastemadot kuljettavat leppien lehtiä maahan, jolloin maan kuohkeus ja ravinteisuus paranevat. Aluetta voidaan muuttaa vähitellen niittymäisemmäksi leppiä harventamalla. Kannattaa tutustua kirjaan Kukkaniitty (Tammi).

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.