Viherpiha

Etanoiden torjunta pihalta

Pertti Rajala

Kysymys:

Millä torjun etanat pihaltani?

Näytä vastaus

Vastaus:

Etanoita ja kotiloita tuntuu löytyvän luonnosta enemmän kuin puutarhurit sietävät. Etenkin lehtokotiloita on ollut viime vuosina massoittain, mutta myös etanat ovat runsastuneet.

Etanat ja kotilot viihtyvät kosteissa paikoissa, joissa on runsas kasvusto. Joen tai ojien penkat ovat tyypillisiä lymypaikkoja. Jos onnistuu katkaisemaan yhteyden tällaiseen ”etanapesään”, voi saada ongelman torjuttua.

Kaikki toimet, joilla vähennetään lymypaikkoja ja kuivatetaan ympäristöä estävät etanoita ja kotiloita lisääntymästä. Etanoiden torjuntaan on myös kaupallisia valmisteita.

Ferramol-syöttirakeiden tehoaine on rautafosfaatti. Tehoaine on myrkyllinen vain etanoille ja kotiloille. Se on helppokäyttöinen ja tehokas. Sade voi huuhtoa syötin olemattomiin, jolloin se ei päädy etanoiden ja kotiloiden vatsaan. Eli jos sataa, olisi hyvä sateen jälkeen uudelleen levittää mielellään kuivaan maahan syöttirakeet.

Nemaslug on biologinen torjuntavalmiste, joka tehoaa ainoastaan nuoriin etanoihin. Se sisältää loismatoja, jotka sairastuttavat etanan. Loismato ei vahingoita muita eliöitä, ei myöskään kotiloita.

Myyrämuuri-valmiste on tehty koivutisleestä ja sen vaikutus on karkottava. Koivutisleen paha haju ja maku estävät etanoita kulkemasta sellaisen pinnan yli, joka on käsitelty koivutisleellä. Kasveille koivutislettä ei voi ruiskuttaa, koska se voi vahingoittaa niitä.

Puutuhkan tai jauhemaisen kalkin levitys etanoiden ja kotiloiden päälle voi vähentää niiden määrää.Toki teho voi jäädä myös olemattomaksi.

 

Julkaistu: 13.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.