Viherpiha

Etanat kasvimaalla

Etanat kasvimaalla

Teija Heinonen

Kysymys:

Mitä hyötykasveja etanat eivät syö? Tarkoitukseni on viljellä ensi kesänä ainakin varhaisperunoita  

Näytä vastaus

Vastaus:

Nilviäisistä on tullut todellinen riesa puutarhoihin. On vaikea nimetä hyötykasvia, joka niille ei kelpaisi. Espanjansiruetanalle maistuvat paremman puutteessa jopa raparperin lehdet. Kasvien lisäksi ruokalistalle kelpaavat muun muassa sienet ja raadot.

Etanoista huolimatta suosittelen, että viljelet mielikasvejasi. Yritä häiritä etanoiden olemassaoloa perinteisin keinoin. Kotikonsteja nilviäisten karkottamiseksi viljelyksiltä ovat sahajauhot, tuhka ja kalkki. Toimiviksi testattuja pyydyksiä ovat laudat, isot lehdet, perunanpalat, banaaninkuoret ja maahan upotettu oluella täytetty lautanen. Etanoiden ja kotiloiden luontaisia vihollisia ovat linnut, etenkin rastaat.

Etanoita voi tuhota myös erilaisten syöttien avulla. Luonnonmukainen vaihtoehto kotipuutarhoihin on esimerkiksi Ferramol Etanasyötti, jonka tehoaineena on luonnon rautafosfaatti. Tuote on vaaraton lemmikeille ja pihan hyötyeläimille. Maahantuoja on Esbau Oy. Etanatietoutta tarjoaa myös Kerstin Engstrandin opas Apua! Etanat hyökkäävät.

 

Julkaistu: 10.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.