Viherpiha

Eroon porkkanakärpäsestä

ViherPiha

Kysymys:

Miten pääsen eroon porkkanakärpäsestä, joka on vaivannut porkkanoitamme monena vuonna? Porkkanapenkkien paikkaa on vaihdettu joka vuosi, koska vihannesmaa-alue on iso. Porkkanat ovat harson alla koko alkukesän ja yli juhannuksen. Kempin tuhoja meillä ei ole. Madot syövät porkkanoita vielä kellarissakin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Porkkanakärpänen on vihannesmailla hyvin yleinen tuholainen, joka porkkanan ohella vioittaa persiljaa, selleriä ja palsternakkaa. Olette tehneet ihan oikein yrittäessänne torjua tuholaista viljelykierron ja harson avulla.

Kärpäset saattavat kuitenkin hakeutua jopa satoja metrejä uutta porkkanapenkkiä etsiessään. Peiteharsot ja hyönteisverkot eivät puolestaan estä maassa koteloina talvehtineiden ja koteloista kuoriutuneiden porkkanakärpästen tuhoja. Isollakin viljelysmaalla kotelot lisäksi siirtyvät kasvualustan muokkauksen yhteydessä helposti paikasta toiseen.

Tapauksessanne olisikin ehkä syytä harkita ainakin yhden kasvukauden mittaisen tauon pitämistä porkkanaviljelyssä. Myöskään muita sarjakukkaiskasveja ei kannata viljellä tänä aikana.

Luonnonmukaisten vaihtoehtojen ohella porkkanakärpästä voidaan haluttaessa torjua myös kemikaalein, kuten Malanilla ja Malasiinilla.

Teija Heinonen

Julkaistu: 27.2.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.