Meidän Talo

Eroon lattialautojen lyijymaalista

Meidän Talo

Kysymys:

Remontoimme asuinkäyttöön 1930-luvulla rakennettua hirsistä kyläkoulua. Rakennuksen alapohjan lahokorjauksen vuoksi joudumme ottamaan kaikki lattiat auki. Haluaisimme kuitenkin käyttää paksut vanhat lattialaudat uudestaan. Voiko vanhan lattiamaalin höylätä huoletta pois, vai voiko se sisältää jotakin myrkkyjä?

Näytä vastaus

Vastaus:

1930-luvulta 1990-luvulle PCB-yhdisteitä valmistettiin maailmalla yli miljoona tonnia, joten jossakin sitä on vielä jäljellä. Olemme myrkkyjen kanssa vielä pitkään naimisissa, vaikka niiden käyttö onkin kielletty rakennusteollisuuden materiaaleissa.

Tuulia Palukan diplomityön mukaan ja sitä mukaillen: ”Polykloorattuja bifenyylejä (PCB-yhdisteitä) on aiemmin löydetty maaleista ja muusta rakennusmateriaalista. PCB-maalilöydöksiä on tehty lähinnä 1950−1970-luvulla maalattujen kasarmien, teollisuusrakennusten ja koulujen lattiamaaleista, kun taas PCB-pitoisia saumausmassoja on käytetty elementtikerrostaloissa. Merkittävä osa vanhoista rakennuksista on edelleen kunnostamattomina tai kunnostettuina erilaisessa käytössä.”

“Kyseiset yhdisteet kertyvät rasvakudoksiin ja niiden epäillään olevan karsinogeenisia eli aiheuttavan seurausvaikutuksena muun muassa syöpää. Sisäilman PCB voi aiheuttaa merkittävää altistusta verrattuna suomalaisten ravinnon kautta saamaan annokseen (noin 1200 ng/vrk). PCB:tä on käytetty mm. myös korroosionestomaaleissa, lakoissa, liimoissa (lattiamatot), laitostilojen lattiamaaleissa, lämpölasien tiivistysmassoissa, betonissa sekä Acrydur-liukuestelattioissa.”

Vaikuttaa hyvin todennäköiseltä, että vanhoissa lattialaudoissa on käytetty PCB-pitoista maalia. Jos haluat varmistua asiasta, tutkituta laudat. Ota lattiasta varovasti laudan pätkä ja kysy toimintaohjeet paikalliselta terveys- tai ympäristötarkastajalta.

Koska tieto lautojen terveysriskistä ei välttämättä siirry lattioiden tuleville käyttäjille, ei lautoja tulisi jättää paikoilleen, vaikka maalaisitkin niiden päälle uuden kerroksen nykypäivän tutkituilla maaleilla.

Jos lautoja työstetään hiomalla, niin työstöpölyn sisältämiä terveydelle haitallisia hiukkasia kulkeutuu työvaiheessa ja sen jälkeen huonetiloja käyttävien ja hiojan hengityselimiin. Jo lautojen irrotuksessa on suositeltavaa käyttää kumista valmistettua hengityssuojaa ja vaihdettavia filttereitä eikä missään tapauksessa halpoja rautakaupasta saatavia pölysuojaimia.

Parasta olisi, jos asbestipurkuun erikoistunut yrittäjä tekisi purkutyön ja sen jälkeen tehtävän muun puhdistuksen ammattitaitoisesti. Lautoja ei tulisi myöskään polttaa pihalla, vaan ne tulee viedä kaatopaikalle. Ilmoita asiasta kaatopaikan valvojalle, joka toimittaa laudat edelleen kuljetettavaksi asianmukaiseen laitokseen hävitettäväksi.

Julkaistu: 21.4.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.