Viherpiha

Eroon karhunköynnöksestä

Eroon karhunköynnöksestä

ViherPiha

Kysymys:

Tyttäreni ostaman vanhan omakotitalon pihalla on kiusana karhunkierto. Se on jo levinnyt niin laajalle, että juurineen kaivaminen ei oikein onnistu. Onko mitään keinoa päästä siitä eroon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksessä on ilmeisesti joko karhunköynnös, Calystegia sepium, tai peltokierto, Convolvulus arvensis, jotka molemmat ovat maanmyötäisesti suikertavia tai hieman köynteleviä pitkäversoisia lajeja. Molemmat kasvit ovat myös erittäin sitkeähenkisiä ja vaikeasti hävitettäviä. Kitkettäessä juuret pitäisi saada kokonaan pois, sillä jo pienestä pätkästä versoo uusi taimi. Sekä karhunköynnöstä että peltokiertoa voi yrittää torjua kemiallisesti valmisteilla, joiden tehoaineena on glyfosaatti (esim. Round Up, Rambo). Toimenpide joudutaan yleensä uusimaan 2-3 kertaa ennen kuin kasveista päästään eroon. Ainetta sivellään esimerkiksi pensselillä lehdille tai sumutetaan kasvustolle, josta se imeytyy juuristoon. Työ on tehtävä erittäin huolellisesti, sillä glyfosaatti on totaalihävite, joka hävittää kaiken vihreän. Tämä rajoittaa aineen käyttöä perennaryhmissä, joissa säilytettävien kasvien suojaaminen käsittelyn ajaksi on useimmiten hankalaa. Kasvinsuojeluaineita käsiteltäessä on muistettava tarvittava suojavaatetus.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.