Viherpiha

Eriväriset pasuunat

Visa Lipponen

Kysymys:

Pasuunakukkamme ovat kolme vuotta vanhoja ja kukinnoiltaan vaaleanpunaisia. Tänä kesänä toiseen kasviin putkahti outo näky: yksi kukinto on kirkkaan keltainen. Keltainen kukka myös käyttäytyy eri tavalla kuin vaaleanpunaiset kumppaninsa. Kun muut ovat supussa päivän, tämä yksilö töröttää avonaisena vuorokaudet ympäriinsä. Mistä on kysymys?

Näytä vastaus

Vastaus:

Havaintonne on kiintoisa, sillä harvoin samaan kasviin tulee erivärisiä kukkia. Viljelyssä olevista pasuunakukista tunnetaan erivärisiä lajikkeita. Kukkien väri ei kuitenkaan ole eri lajeja erottava tuntomerkki. Erikoista on se, että kukka pysyy avoinna eikä sulkeudu yöksi kuten muut kukat. Monet viljelyssä olevat koristekasvilajikkeet ovat syntyneet juuri näin. On löydetty poikkeavakukkainen verso, joka on sitten otettu viljelyyn ja sille on annettu oma lajikenimensä.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.