Viherpiha

Erikoisuuksia kasvattamaan

ViherPiha

Kysymys:

Sain ystävältäni siemeniä tuliaisiksi: Dierama pulcherrimum ja Romneya coulteri. Menestyvätkö nämä lajit II vyöhykkeellä? Jos ne eivät talvehdi ulkona, miten ne säilytetään talven yli sisällä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nämä kasvit ovat minulle tuttuja ulkomaisista puutarhoista. Dierama pulcherrimum (kuvassa) on Etelä-Afrikasta kotoisin oleva mukulakasvi, joka kukkii vasta syys–lokakuussa, joten siitä ei liene meillä mitään iloa. Mukulat voi talvettaa helposti sisällä. Noin kahden metrin korkuisten varsien päissä on nuokkuvia vaaleanpunaisia kukkia. Pensasunikko (Romneya coulteri) on unikkokasveihin kuuluvat perenna, joka on kotoisin Kalifornian ja Meksikon rajaseuduilta. Sen suomenkielinen nimi viittaa monivartiseen, pensastavaan kasvutapaan.

Se on silti ruohovartinen kasvi eikä pensas, joka kasvattaa toista metriä korkeat versot ja tekee 20 sentin kokoiset vitivalkoiset kukat.

Molemmat talvehtivat ulkona, jos juuristoalue on suojattu niin paksulla lehtikerroksella, ettei maa jäädy lainkaan. Suosittelen kuitenkin talvettamista pakkasettomassa mutta mahdollisimman viileässä paikassa, kuten kellarissa.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.