Viherpiha

Epämuotoiset luumut

Epämuotoiset luumut

ViherPiha

Kysymys:

Mikä aiheuttaa luumujen epämuotoisuuden? Heti kukinnan loputtua luumun raakile turpoaa. Se on vihreä, nukkapintainen ja sitkeä. Sisällä ei ole kiveä eikä hedelmälihaa. Kesällä se muuttuu tummaksi. Osa luumuista putoaa ja osa pysyy tiukasti kiinni puussa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvauksesi sopii hyvin luumun pussitautiin (Taphrina pruni). Jotkin luumulajikkeet ovat sille alttiimpia kuin toiset. Tautia voi esiintyä myös kriikunan hedelmissä ja tuomen marjoissa. Sama sienitauti voi joskus aiheuttaa tuulenpesämäisiä kasvuhäiriöitä luumu- ja kriikunapuissa. Sieni talvehtii rihmastona ja itiöi keväällä. Saastunta tapahtuu kukkien kautta. Kostea ja sateinen alkukesä suosii tautia. Pussihedelmät ovat aluksi vaaleanvihreitä ja punertuvat vähitellen. Hedelmät nahistuvat ja niiden pinnalle muodostuu kuvailemaasi nahkeaa sienirihmastoa. Kerää saastuneet kasvinosat pois ja hävitä ne polttamalla. Muuta torjuntakeinoa ei ole. Pertti Rajala

Julkaistu: 31.3.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.