Viherpiha

Chilipaprikalla punkkeja

Chilipaprikalla punkkeja

ViherPiha

Kysymys:

Olen kasvatellut habanerochiliä siemenestä. Odotukseni on palkittu, ja kasvi on lähtenyt kukkimaan. Harmikseni huomasin, että kasviin on pesiytynyt punkkeja. Millä keinolla pääsen punkeista eroon? Riittääkö sumutus jollakin aineella vai olisiko sen lisäksi hyvä vielä vaihtaa mullatkin? Miten voin torjua punkkien ilmestymistä uudestaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kirvat ja punkit ovat chilien samoin kuin muidenkin paprikoiden pahimpia tuholaisia. Kasvustoa kannattaa tarkkailla säännöllisesti, jotta ötökät päästään torjumaan heti ensimmäisten tuholaishavaintojen jälkeen. Näin estetään punkkien leviäminen riesaksi asti. Pahimmin saastuneet lehdet kannattaa poistaa, jotta punkki ei leviä koko kasviin. Tuholaiset eivät pidä vedestä, ja niiden leviämistä voikin estää pitämällä ilmankosteus korkeana. Kasveja kannattaa sumutella ahkerasti vedellä, johon voi lisätä kasvia vahvistavaa merileväuutetta. Sumutus ohjataan myös lehtien alapinnoille. Tasainen lannoitus ja kastelu pitää taimet elinvoimaisina ja vastustuskykyisinä tuholaisten hyökkäyksille. Koko mullan vaihto ei ole tarpeen. Ruukun pinnasta voi kuoria multaa ohuelti ja korvat se uudella mullalla.

Julkaistu: 11.12.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.