Viherpiha

Chilin tuholaiset

Visa Lipponen

Kysymys:

Miten hävitän ötökät chilipuusta? Mustia ötököitä on erityisesti kukissa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Huoneoloissa kasvatettavia chili-kasveja (suku Capsicum) vaivaavat helposti erilaiset tuholaiset. Päivittäinen kasvin sumuttaminen auttaa pitämään tuholaiset loitolla, mutta ei täysin estä niiden ilmaantumista.

Chilien tuholaiset ovat yleensä kirvoja, ripsiäisiä tai seittiä kutovia vihannespunkkeja. Kuvauksesta päätellen chilissäsi on joko kirvoja tai ripsiäisiä. Kukkien lisäksi niitä löytyy varmasti myös muualta kasvista. Tarkista erityisesti lehtien alapinnat.

Koska chilit on tarkoitettu syötäviksi, torjunnassa ei voi käyttää kasvisolukkoihin imeytyviä aineita, kuten esimerkiksi multaan työnnettäviä hyönteistikkuja. Upota ensin koko kasvi haaleaan veteen, johon on sekoitettu joukkoon hieman Puu-Tolua. Jos tuholaiset eivät sillä häviä, pitää turvautua voimakkaampiin, sumutteina saataviin torjunta-aineisiin. Niitä voi ostaa kukkakaupoista, marketeista ja puutarhamyymälöistä. Sumutepurkkien kyljessä on ohjeet, kuinka ainetta käytetään ja mikä on varoaika eli kuinka kauan torjunta-aineen jäämiä voi löytyä kasvista.

Käsittely Puu-Tolulla tai sumutteilla ei tuhoa tuholaisten munia. Jotta niistä ei pääsisi kasvamaan uutta sukupolvea, uusi käsittely ainakin kaksi kertaa parin viikon välein.

 

Julkaistu: 2.3.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.