Viherpiha

Banaanipuun ongelmia

ViherPiha

Kysymys:

Ostin viime syksynä banaanipuun. Talven aikana se kuoli lähes kokonaan, vaikka annoin sille lisävaloa ja suihkutin lehtiä. Miten ihmeessä saisin sen elämään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Banaani ei kasvitieteellisesti ole puu vaan ruoho, yksi kasvikunnan isoimmista. Banaanin runko muodostuu lehtien tupeista, jotka saavat aikaan tukevan rungon. Sen vuoksi kasvia luullaan helposti puuksi. Banaanin kasvattaminen ei ole kotioloissa helppoa. Se on tottunut kosteaan ilmaan ja korkeaan lämpötilaan. Sellaiset olot voidaan meillä luoda vain kasvihuoneessa. Kuivassa huoneilmassa banaani saa vaikeasti torjuttavan vihannespunkin riesakseen. Punkit ovat pieniä, vilkkaasti liikkuvia otuksia, jotka elävät lehtiin muodostamansa seitin seassa. Banaani tarvitsee ison astian. Kasvukautena annetaan runsaasti ravinteita ja kosteutta. Talvella lepokautena ei haittaa, vaikka se tulee lehdettömäksi ja puolikuolleen näköiseksi. Tärkeintä on, ettei tapa kasvin tyvellä olevaa kasvupistettä liikakastelulla. Keväällä banaani alkaa työntää uusia lehtiä valon lisääntyessä.

Julkaistu: 25.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.