Viherpiha

Avokadon kasvatus

Mainos

Miten avokadoa kasvatetaan?

Teksti Visa Lipponen

Asiantuntija vastaa:

Avokado (Persea americana) on helppohoitoinen ja nopeakasvuinen puu, joka voi jo muutamassa vuodessa kasvaa liian korkeaksi tavalliselle ikkunalaudalle. Siihen vielä jokunen vuosi lisää, niin asunnon kattokin tulee vastaan.

 

Alimpien lehtien variseminen on normaalia, mutta sen vuoksi kasvi vanhemmiten kaljuuntuu tyveltä. Liian pimeä kasvupaikka, kuiva huoneilma ja kuiva multa edistävät alimpien lehtien varisemista.

Pitkäksi kasvaneen ja tyveltä kaljuuntuneen avokadon voi huoletta katkaista keväällä. Puu tekee ainakin yhden uuden haaran tilalle.

Oikea leikkauskorkeus on jokaisen makuasia, kunhan tyviosaan jää ainakin parikymmentä senttiä vartta. Leikatussa varrentyngässä ei tarvitse olla yhtään lehteä jäljellä.

Yleensä nuoret taimet ovat kuitenkin kaikkein kauneimpia, joten leikkaamisen sijaan suosittelen kasvin uudelleen kasvattamista siemenestä.

Avokado viihtyy parhaiten valoisassa paikassa. Talvella se saattaa hieman ränsistyä ja varistaa lehtiään valon puutteessa, etenkin jos kasvi on lähellä lämpöpatteria.

Lehtien ajoittainen sumutus parantaa kasvin viihtyvyyttä. Avokado vaatii paljon vettä. Vain pintamulta saa kuivahtaa kastelujen välillä.

Mullan liika kuivuminen saa lehdet nuokkumaan, ja lehtien kärjet ruskettuvat ja kuivuvat. Avokado tarvitsee säännöllisen viikoittaisen lannoituksen keväästä syksyyn ja talvellakin kerran kuussa.

Visa Lipponen

Julkaistu: 11.12.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä