Meidän Mökki

Auttaako maantäyttö soralla?

Meidän Mökki

Kysymys:

Mökkimme on järven rannalla kapealla, savipohjaisella tontilla. Talo on perustettu paksun sorakerroksen päälle. Miten voi korjata maan vajoamisen? Joka vuosi puiden juuret tulevat entistä enemmän esiin ja maa painuu. Kannattaako pihaan ajattaa soraa tai hiekkaa vajoamista tasoittamaan? Entä multaa? Kuinka paksu kerros vaaditaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Suojaiset ranta-alueet ovat tyypillisesti melko humuspitoisia ja siten pinnaltaan kuluvia ja hieman painuvia. Pintamaana olevan humuskerroksen alla on usein savikerros. Sen alta löytyy yleensä kantava moreenikerros.

Mökin perustusten kohdalta humus- ja savikerrokset on ilmeisesti kaivettu pois ja korvattu kantavalla sorakerroksella, joten painumaa ei enää tapahdu.

Piha-alueen humuskerros sen sijaan on herkästi kuluvaa ja painuvaa. Sade- ja sulamisvedet vievät kuluneita pintamaakerroksia mennessään, jolloin puiden juuristo tulee näkyviin.

Myös humuskerroksen alla oleva savi on herkästi häiriintyvää ja painuvaa maa-ainesta. Liikkuminen ja kuormitus aiheuttavat kosteissa savikerroksissa kuohumista, jolloin paikallinen painuminen aiheuttaa vierellä maannousua. Mökkipihanne pintamaakerrokset ovat ilmeisesti vuosien kuluessa enimmiltä osin painuneet, joten on oikea aika tehdä pintatäyttöjä.

Pihaliikenne on yleensä niin kevyttä, että alkuperäiset maakerrokset saavat jäädä sellaisenaan paikoilleen. Helposti tiivistyvää on esimerkiksi 0–32 millimetrin raekokoa oleva murske tai sora. Luonnonsora on paljain jaloin kuljettaessa miellyttävämpää. Murske vaatii pinnalleen hienompirakeisen kivituhkakerroksen. Paksuutta sorakerroksella saisi olla noin kymmenen senttimetriä, jotta tiivistynyt kerros pysyy paikoillaan.

Auton kääntöpaikka-alueille kannattaa ennen pintatäyttöjä levittää suodatinkangas, jonka päälle tasataan ja tiivistetään reilun kymmenen senttimetrin sorakerros.

Jyrkillä rinteillä sora ei tahdo pysyä paikoillaan, joten sinne on suunniteltava porrastuksia. Multatäytöt ja reunakiveykset sopivat istutusalueille, mutta hoitoa vaativa pihanurmikko ei aina sovellu luonnonvaraisen metsäpohjan keskelle.

Täyttötyöt on hyvä tehdä syksyllä, jotta vesi ja talvi voivat tehdä luonnonmukaista tiivistystä ja pintamuotoilua. Soraa ja täytemaata kannattaa varata myös tulevia pieniä korjaustäyttöjä varten.  

Julkaistu: 11.11.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.