Viherpiha

Auringonkukalla 10 kukintoa

ViherPiha

Kysymys:

Auringonkukkaan tuli 10 kukintoa. Onko tällainen mutaatio yleistä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vanha tuttu auringonkukka on yleensä haaraton. Sen latvassa on yksi iso mykerökukinto, jota usein virheellisesti nimitetään kukaksi. Tarkkaan katsoen siinä on kuitenkin satoja pikkuisia kukkia: keltateriöisiä laitakukkia ja keskellä siemeniä muodostavia kehräkukkia.

Auringonkukan perustyypistä on tullut markkinoille monenlaisia lajikkeita, joiden joukossa on matalia, korkeita ja haarovavartisia muotoja.

Joitakin lajikkeita kutsutaan siemenhinnastoissa kerrannaiskukkaisiksi, jolla tarkoitetaan sitä, että suurin osa keskustan kehräkukista on muodostunut laitakukkien kaltaisiksi. Tällöin kukinto on ikään kuin kerrannainen, vaikkei niin olekaan oikein sanoa.

Haarovavartisilla lajikkeilla kukinnot ovat pienemmät kuin tavallisella jalostamattomalla auringonkukalla. Näiden lajikkeiden koristearvo onkin siinä, että niillä on varressa monta kukintoa.

Pentti Alanko

Julkaistu: 6.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.