Meidän Talo

Apua mökkiremontin suunnitteluun

Meidän Talo

Kysymys:

Olemme tehneet 1960-luvulla rakennetun kesämökkimme kaveriksi saunamökin, minkä vuoksi vanhasta mökistämme voidaan poistaa sauna. Aikomuksemme on nyt tehdä entisestä keittiöstä makuutila, saunasta keittiö ja jakaa pukuhuone wc:ksi ja vaatesäilytystilaksi.

Haluaisimme kommentteja ja tarkemman suunnitelman tilojen järjestelyyn. Etenkin keittiön ja pukuhuonetilojen suunnittelun olemme kokeneet hankalaksi.

Mietimme myös, voisikohan entisen keittiön kalusteita mitenkään hyödyntää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikka loma-asunnoiksi tehdäänkin nykyisin varusteiltaan ja kooltaan jopa omakotitaloja vastaavia rakennuksia, on tämä mökkityyppi edelleen yleinen. Usein varmaan tapahtuu niin, että samalle tontille rakennetaan erillinen sauna, ja vanhan saunatilan voisi hyödyntää muutoin. Tontista ei ole kuvaa, mutta mökki on arvatenkin sijoitettu siten, että luontevimmin oleskeluun sopiva ja paremmin näköaloin varustettu osa on sisääntulon puoli. Keittiö on talon takaosassa, ja siellä on vain pieni yläikkuna. Kun erillistä makuuhuonetta ei ole ollut, tupa on toiminut myös makuutilana, mikä tietenkin on käytännössä hankalaa. Vanha keittiö voidaan nyt muuttaa makuutilaksi, jolloin tupa on käytettävissä oleskelutilana heti aamusta, ja toki sen saa mukavammin kalustettuakin. Ehdotukseni poikkeaa omista ajatuksistanne siinä mielessä, että sijoittaisin keittiötilan sisääntulosivulle. Niin siitä saadaan valoisampi, ja näköala ikkunasta on parempi. Myös yhteydet tuvan ruokailupöydän äärelle ja ulos terassille ovat helpommat. Pienissä tiloissa jokainen viisi senttiä on tärkeä, ja jotta tilat toimisivat kunnolla, on ne suunniteltava huolellisesti. Siksi vanhoja kalusteita ei mielestäni kannata yrittää hyödyntää uudessa keittiössä. On järkevämpää ostaa kokonaan uudet, tähän tilaan suunnitellut kalusteet. Keittiökalusteita on edullisiakin. Kuvan mukainen wc:n sijoitus ei ole paras mahdollinen. Kun wc on aivan keittiötilan vieressä, ratkaisu on kuitenkin kompakti ja säästää tilaa, eikä sijoitus välttämättä käytännössä ole kovin häiritsevä. Muutostöiden yhteydessä kannattaisi terassia laajentaa sen verran, että katoksen alle saataisiin mahtumaan pieni pöytä. Samoin olisi hyvä miettiä ikkunoiden suurentamista – esimerkiksi tuvan terassille avautuva ikkuna näyttää aika pieneltä. Tupakin voisi tuntua vielä mukavammalta, jos päätyseinälle tekisi ikkunan sohvan ja ruokailupöydän väliseen kohtaan. Toivon mukaan ajatuksistani on hyötyä. Ihan valmis suunnitelma ei ole, ja jotta tiloista saisi luotua parhaan mahdollisen ratkaisun, kannattaa kalustuksenkin yksityiskohtia miettiä.

Julkaistu: 22.3.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.