Meidän Talo

Apua kodinhoitohuoneen suunnitteluun

Apua kodinhoitohuoneen suunnitteluun

Meidän Talo

Kysymys:

Olemme perineet omakotitalon, jonka huonejärjestelyt sopivat tarpeisiimme pääosin mainiosti. Vain kodinhoitohuoneeseen emme ole tyytyväisiä.

Kodinhoitohuone sijaitsee periaatteessa oivallisella paikalla kellarikerroksessa. Käytännössä siitä on kuitenkin muodostunut pääasiallinen arkisisäänkäyntimme, sillä sen ovi on aivan autotallin vieressä. Niin ollen siellä kaivattaisiin ennemminkin eteiskalustetta ja vaatesäilytystilaa.

Koska perheessämme on neljä lasta, ja pyykättävää kertyy viikoittain melkoisesti, kodinhoitohuoneella on käyttöä – ja mukavaa olisi, jos siellä voisi jonkin pienen ompeluhommankin hoitaa.

Kellarikerroksessa on 20-neliöinen takkahuone, jota pidämme tavallaan turhana tilana. Voisiko siitä tehdä kodinhoitohuoneen joko kokonaan tai osittain?

Takan voisimme tarvittaessa purkaa, koska emme kuitenkaan vietä saunomisen jälkeen aikaa alakerrassa, ja olohuoneessamme on myös takka.

Näytä vastaus

Vastaus:

On ehkä enemmän sääntö kuin poikkeus, että uudessa kodissa on jotain, jota pitäisi muuttaa – erityisesti jos taloa ei ole suunniteltu omalle perheelle. Perheet ovat erilaisia; kaksihenkisessä perheessä kodinhoitohuoneeksi voi riittää johonkin syvennykseen sijoitettu pesutorni, likapyykkikori ja pieni kuivaustila, sen sijaan nelilapsisessa perheessä pyykkihuolto vie helposti enemmän sekä aikaa että tilaa. Takkahuoneenkin merkitys on eri perheille erilainen, toisille välttämättömyys, joillekin pelkästään läpikulkupaikka. Koska teillä olisi takkahuonetta enemmän käyttöä tilavalle ja hyvin varustetulle kodinhoitohuoneelle, on muutos perusteltu. Toinen yhtä tärkeä syy on se, että koska kodinhoitohuoneen ovesta on tullut pääsisäänkäyntinne, on mukavampaa, kun se on sisustettu tarkoituksenmukaisella tavalla. Nykyisestä kodinhoitohuoneesta puretaan ehdotuksessani kaikki kalusteet. Sinne asennuttaisin kuitenkin kurahuoltopisteen ulkojalkineiden pesemistä, koiran tassujen huuhtelua ynnä muita tarpeita varten. Kurapiste voisi olla ovesta sivussa, ehkäpä komerossa pariovien takana. Ulko-oven toiselle puolelle asennetaan reilu komerotila, mutta mielellään jätetään eteiseen myös vapaasti kalustettavaa tilaa – tuoli kenkien riisumista varten, pieni pöytä tai piironki pikkutavaroille ja laskutilaksi. Eteinen, joka on aivan täyteen kalustettu, voi olla toimiva, mutta se ei välttämättä ole mukava. Lisäksi eteisen vastakkainen seinä kalusteineen ja ikkunoineen on se näkymä, joka teitä päivittäin tervehtii kotiin tullessanne. Takkahuoneesta purettaisiin takka, hormin viereen muurattaisiin seinä ja uusi kodinhoitohuone kalustettaisiin tehokkaaksi kodin ”huoltokeskukseksi”. Se on mukavalla paikalla lähellä saunaosastoa, ulko-ovea ja väylällä, jota pitkin kuljetaan luontevasti aina talosta lähtiessä ja sinne tultaessa. Takkahuone pienenee väljäksi ”pukutilaksi”, joka tosin on osa asuintiloihin johtavaa kulkuväylää. Siksi se pitäisi kalustaa siten, että sen toimiminen saunan pukuhuoneena ei korostu. Eteisen ja kodinhoitohuoneen kalustesuunnitteluun kannattaa paneutua huolellisesti. Kalusteiden riittävyys ja toimivuus määrittelevät pitkälle sen, kuinka toimiva ratkaisusta tulee – eikä kalustehankinta ole tässä se, mistä ensimmäisenä kannattaa pihistellä. Yksi huomionarvoinen asia on sekin, mitä tapahtuu varsinaiselle pääovelle. Sitä ja sille johtavaa väylää ei pitäisi päästää ”rupsahtamaan” huollon ja käytön puuttuessa. Pääovi on rakennuksen suunnittelussa ollut kohta, jota on korostettu. Mahdollisesti koko talo on sijoitettu tontille siten, että sisääntulo on näkyvissä ensimmäisenä.

Julkaistu: 5.7.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.