Viherpiha

Apua kasvivalintoihin

ViherPiha

Kysymys:

Olemme ensi kertaa laittamassa omaa pihaa. Haluaisin pohjoisenpuoleiselle etupihalle alppiruusun, mutta mikä lajike kestäisi Suomen oloissa? Alue on neljän neliön suuruinen. Eteläiselle takapihalle mietimme jotain köynnöstä. Keskellä pihaa on kuollut koristekirsikkapuu. Mitä istuttaisimme sen tilalle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikka nykyisin on saatavilla useita hienoja kotimaisia alppiruusuja, näyttää siltä, että kestävin on vanha puistoalppiruusulajike Rhododendron catawbiense ’Grandiflorum’. Se on terve, tanakka ja kukkii violetinpunaisin kukin vuodesta toiseen. Neljän neliömetrin alueelle mahtuu hyvin kolme alppiruusua ja niiden alle ja alueen reunoille 20 peittokurjenpolvea (Geranium cantabrigiense). Alppiruusut viihtyvät paremmin, kun eivät kasva yksinään. Tiheä maanpeittoperenna suojaa alppiruusujen juuria.

Aurinkoisen paikan köynnökseksi sopii säleikkövilliviini (Parthenocissus inserta). Se saa auringossa hienon hehkuvanpunaisen syysvärin. Villiviinikin pitää siitä, että sen juurella kasvaa maanpeittoperennaa. Rotevalehtinen vuorenkilpi (Bergenia cordifolia) on kaunis villiviinin kaverina.

Onko kuollut kirsikkapuu paikassa, joka tarvitsee puuta? Haluatteko, että puu antaa varjoa tai näkösuojaa vai ainoastaan esteettistä iloa? Minkälaiset ovat pihan kasvuolot? Minkälaista puustoa naapurustossa kasvaa? Kuinka suuri takapihanne on? Tällaiset seikat vaikuttavat puulajin valintaan ja istutuspaikkaan. Varhain keväällä kukkiva rusokirsikka (Prunus sargentii) on pienen pihan kaunis ja nopeakasvuinen koristepuu. Savisen maaperän pihapuu voisi olla tuuhea ja leveälatvuksinen terijoensalava (Salix fragilis ’Bullata’).

Hanna Hentinen

Julkaistu: 21.6.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.