Viherpiha

Aprikoosin talvetus

Lotta Lindholm

Kysymys:

Kaivanko ruukussa olevan aprikoosipuun talveksi maahan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olen kuullut, että jotkut ovat onnistuneet talvettamaan aprikoosipuunsa ulkona, mutta silloin taimi on jalostettu Suomen ilmastoa muistuttavissa oloissa. Muuten puun juuri voi talvehtia, mutta maanpäälliset osat paleltuvat. Pystytkö selvittämään, mistäpäin puusi on? Siten tiedät, kannattaako puu istuttaa kokonaan ulos vai talvettaa ruukussa kellarissa.

Oikeassa kasvupaikassa aprikoosipuusta voi tulla hyvin iso puu, joka kukkii ulkona toukokuussa. Jos talvetat aprikoosipuun kellarissa, se voi pyrkiä kukkimaan jo huhtikuussa. Silloin sitä saa auttaa pölyttämisessä. Käytä siihen esimerkiksi pientä pensseliä. Istuta aprikoosi hiekkapitoiseen maahan, aurinkoiseen ja suojaiseen paikkaan.

Aprikoosi (Prunus armeniaca) on kirsikan sukua, joten keväisin leikkaushaavoista vuotaa kumivuotoa. Siksi paras leikkausaika on keskikesällä. Olisin kuitenkin varovainen tämän puun leikkaamisessa, koska se on meillä arka. Mitä vähemmän sitä leikkaa, sitä vähemmän se rasittuu. Leikkaa tarvittaessa vain vahingoittuneita, hankaavia tai kuolleita oksia.

Lotta Lindholm

Julkaistu: 2.9.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.