Viherpiha

Appelsiini kukkimaan

ViherPiha

Kysymys:

Miten saan appelsiinipuun kukkimaan? 30 vuotta vanha appelsiinipuuni on kesät parvekkeella. En ole vuosiin vaihtanut multaa, sillä kasvia ei saa irti altakasteluruukusta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kukkiakseen appelsiini tarvitsee paljon valoa ja mielellään noin joka toinen vuosi uudelleen istutuksen suurempaan ruukkuun. Luulen, että kasvinne kukkimattomuuden syy on se, että sitä ei ole istutettu vuosiin uuteen ruukkuun ja juuret ovat täyttäneet kaiken tilan. Oikea lannoittaminen saattaa saada kasvin kukkimaan. Kokeile ensin mieluiten sitruslannoitetta, esimerkiksi Neudorff BioTrissol Zitrus Dünger. Sitä myy ainakin Esbau Bio-garden (esbau.fi). Jos kasvi ei reilun vuoden sisällä lannoittamisesta kuki etkä halua kasvattaa sitä pelkkänä viherkasvina, se kannattaa istuttaa uudelleen. Altakasteluruukku pitää vain rikkoa jollakin työkalulla, esimerkiksi rautasahalla, jotta saat kasvin juuripaakkuineen irti. Appelsiinin juuret ovat varmasti kasvaneet pohjaritilän läpi. Sitä ei tarvitse väkisin repiä pois, vaan sen voi jättää paikoilleen ja istuttaa kasvi sen kera uuteen, entistä suurempaan ruukkuun. Kun juurilla on taas tilaa kasvaa ja kasvi saa sopivasti ravinteita ja valoa, kukinnankin pitäisi onnistua. Visa Lipponen  

Julkaistu: 8.9.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.