Viherpiha

Apostolinmiekka kituu

Apostolinmiekka kituu

ViherPiha

Kysymys:

Olen jo parin vuoden ajan yrittänyt saada apostolinmiekan (Neomarica northiana) menestymään, mutta tämä nykyinen näyttää kuihtuvan samoin kuin ensimmäinenkin. Lehdet ruskistuvat kärjistä ja reunoilta alkaen ja kuolevat lopulta kokonaan. Uusia lehtiä ei kasva. Kastelen kerran viikossa tai harvemmin, mutta multa kuivuu todella hitaasti muihin kasveihin verrattuna. Kasvi on suunnilleen puolivarjossa länsi-ikkunalla. Miten saisin tämän upean viherkasvin kukoistamaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Apostolinmiekka on perinteinen isoäidinkasvi. Lajin kerrotaan kukkivan vasta kasvatettuaan kaksitoista miekkamaista lehteä, joskin poikkeus vahvistaa säännön tässäkin tapauksessa. Apostolinmiekka pitää runsaasta valosta. Säännöllinen lannoitus kerran viikossa keväästä syksyyn edistää kasvin hyvinvointia. Laji kestää kuivuutta, ja kastelukertojen välillä mullan onkin hyvä antaa kunnolla kuivahtaa.

Lehtien ruskettuminen voi viitata kosteusongelmiin kasvualustassa, samoin mullan hidas kuivuminen. Vaihtakaa apostolinmiekalle keväällä multa ja salaojittakaa ruukun pohja esimerkiksi kevytsoralla. Tarjotkaa kasville lisäksi mahdollisimman valoisa kasvupaikka, mutta suojatkaa tarvittaessa lehtiä suoralta auringon paahteelta.

Teija Heinonen

Julkaistu: 8.2.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.