Viherpiha

?Antonovka?-omena ei anna satoa

ViherPiha

Kysymys:

Pihallamme kasvaa jo kahdeksatta vuotta ’Antonovka’-omenapuu, joka ei ole kukkinut vielä kertaakaan. Ensimmäisenä talvena jänikset vaurioittivat tainta pahoin, ja keväällä jouduin leikkaamaan sitä rajusti. Muistan kuulleeni, että tämä laji tulee satoikään myöhään. Kannattaako enää odottaa? Puu kasvaa hieman ahtaassa paikassa, joten hävitämme sen, ellei hedelmistä ole toivoa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Herää kysymys, miten alhaalta jänikset aikoinaan vaurioittivat taimea. Onko mahdollista, että nykyinen kasvu on peräisin aivan puun tyveltä jalostuskohdan alapuolelta, jolloin versot eivät ole ’Antonovkan’? Tällöin puu ei välttämättä kuki koskaan. Jyrsintävioitukset yhdessä voimakkaan leikkaamisen kanssa ovat joka tapauksessa viivästyttäneet satoikään tuloa. Seurailkaa tilannetta ennen kuin teette lopullisen päätöksen puun kohtalosta. Kokeilkaa esimerkiksi nuorien versojen taivuttamista vaakatasoon ensi keväänä, sillä se edesauttaa kukka-aiheiden muodostumista. Kukintaan vaikuttavat lajikkeen ja iän ohella myös maaperä- ja valo-olot sekä vallitseva sää. Mainitsette myös kasvupaikan ahtauden. Ehkä tilanpuute aiheuttaa valonpuutetta, mikä osaltaan voi olla syynä kukinnan viivästymiseen.

Julkaistu: 14.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.