Viherpiha

Angervon ja kanukan leikkaus

ViherPiha

Kysymys:

Pihallamme kasvaa aidanteena virpiangervoa ja kanukkaa, jossa on kelta-vihreät lehdet. Ne on istutettu kaksi vuotta sitten eikä niitä ole vielä leikattu. Pitäisikö pensaat leikata, jotta niistä saisi mahdollisimman tuuheat? Miten ja mihin aikaan? Kuinka korkeaksi kanukka kasvaa? Viime syksynä istutimme näkösuojaksi muutaman hopeapajun. Kuinka leikata, jotta niistä saisi mahdollisimman tuuheat, muttei kovin korkeat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Taimien haaroittumista edistävä istutusleikkaus kannattaa tehdä välittömästi istutuksen yhteydessä tai viimeistään seuraavana keväänä, jos istutus ajoittuu syksyyn. Toki taimia voi leikata tuuhistumisen edesauttamiseksi myöhemmässäkin vaiheessa, mutta kasvatus joudutaan aloittamaan ikään kuin alusta.

Mikäli virpiangervojen, Spiraea chamaedryfolia, ja kanukoiden taimet ovat haaroittuneet niin, että niissä on 3–5 versoa tyvestä lähtien, ei leikkaaminen ole tarpeen. Jos kasvu on piiskamaista, versot voi katkaista esimerkiksi 20 sentin pituisiksi. Kelta-vihreälehtinen keltakirjokanukka, Cornus alba ’Gouchaultii’ kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi.

Hopeapaju, Salix ’Sibirica’, on sen sijaan tyypiltään erittäin suurikokoinen ja voimakaskasvuinen, ja vaatii runsaasti kasvutilaa. Lajin korkeuden kontrollointi johtaa leikkaamiskierteeseen, mikä kiihdyttää entisestään versojen kasvua. Uutteran typistämisen seurauksena hopeasalava lopulta menettää luontaisen muotonsa ja kauneutensa. Mikäli paju lajina miellyttää, hopeasalavaa hillittykasvuisempia, suojapensaaksi sopivia lajeja ovat esimerkiksi reilun kahden metrin korkuiseksi kasvava punapaju ja 3–6 metrin mittaisiksi venyvät kori- ja huurrepaju.

Julkaistu: 2.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.