Viherpiha

Amatsoninlilja näivettyy

ViherPiha

Kysymys:

Amatsoninliljani on alkanut nahistua ja näivettyä olemattomaksi. Lehtiä tulee erittäin harvoin, ja ne jäävät hyvin mataliksi tai eivät kasva ollenkaan. Mitä olen tehnyt väärin? Miten voin korjata tilanteen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Amatsoninliljan huonovointisuus voi johtua monesta eri syystä. Laji viihtyy runsaassa valossa, mutta vaatii suojausta keskipäivän paahteelta. Amatsoninliljaa kastellaan kerralla runsaasti, ja kasvualustan annetaan kevyesti kuivahtaa kastelukertojen välissä. Kasvukaudella kasteluveteen lisätään lannoitetta kerran viikossa.

Lepokauden ajaksi lannoitus lopetetaan ja kastelu minimoidaan. Kukkiakseen runsaasti amatsoninlilja vaatii kasvurauhan. Se viihtyy ahtaassa ruukussa. Mullanvaihto on ajankohtaista vasta, kun juuret täyttävät kasvuastian, eli yleensä noin kolmen vuoden välein. Mullan vaihdon yhteydessä kasvia voidaan haluttaessa jakaa.

Kannattaa tarkistaa amatsoninliljan sipulien kunto. Mikäli ne ovat kovia ja hyväkuntoisia, istuta sipulit uudelleen niin, että kärjet jäävät hieman näkyviin mullan yläpuolelle.

Teija Heinonen

Julkaistu: 1.5.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.