Viherpiha

Amaryllis kukkimaan uudelleen

Visa Lipponen

Kysymys:

Miten saan amarylliksen kukkimaan uudelleen?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Tavallisesti amarylliksinä myydyt jaloritarinkukat (Hippeastrum Hortorum-Ryhmä) ovat helppoja uudelleenkukitettavia. Kun kasvi on kukkinut, leikkaa kukintovarsi pois ja anna lehtien kasvaa. Lannoita säännöllisesti kasvukaudella. Mitä suuremmaksi sipulin lihotat, sitä varmemmin se kukkii. Voit viedä kasvin kesäksi ulos varjoisaan paikkaan, sillä se viihtyy siellä erinomaisesti. Varo kuitenkin etanoita, ne syövät lehdet hetkessä.

Elo–syyskuun taitteessa lopeta kasvin kastelu kokonaan ja anna lehtien lakastua. Jos kasvi on ollut ulkona, tuo se tässä vaiheessa sisälle. Näin sadevesi ei kostuta multaa ja estä kasvin lepoon menoa. Kasvilla alkaa nyt lepoaika. Se ei tarvitse silloin edes valoa, joten voit halutessasi sijoittaa sen vaikka pimeään kellariin. Valoisa ikkunalautakin käy ihan yhtä hyvin.

Lajikkeesta ja olosuhteista riippuen nuput alkavat näkyä noin kolmen kuukauden lepoajan jälkeen. Tuo silloin kasvi valoon ja istuta se uudelleen samaan syvyyteen kuin missä sipuli on aiemminkin ollut. Korvaa kaikki vanha multa uudella mullalla. Pidä multa sen jälkeen vain lievästi kosteana. Kun nuput alkavat näkyä, lisää kastelua, mutta anna pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä.

Joidenkin jaloritarinkukkien jalostuksessa on käytetty sellaisia ritarinkukkalajeja, joilla ei luonnossa ole kovin ankaraa lepoaikaa, eivätkä niiden lehdet lakastu lepoaikana. Tämä voi ilmetä myös jalostetussa jaloritarinkukassa niin, etteivät sen lehdet tahdo lakastua lepoaikana. Tällaisia lajikkeita pidetään lepoaikana valoisalla ikkunalaudalla ja niitä pitää myös silloin kastella harvakseltaan.

Visa Lipponen

Julkaistu: 30.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.