Viherpiha

Alppiruusun siirto

ViherPiha

Kysymys:

Ostamallamme tontilla kasvaa vanha alppiruusuryhmä, joka tulee jäämään osittain uuden talomme alle. Olisin kysynyt neuvoa kasvin pelastamiseksi. Millaiset juuret alppiruusulla on? Miten lähellä taloa alppiruusu voisi menestyä? Miten voisin yrittää siirtää edes osan toisaalle? Tontilla on myös juhannusruusu, jolla on sama kohtalo, joten kysyisin siitä samat asiat.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kohtuullisen kokoiset elinvoimaiset alppiruusut kannattaa ilman muuta yrittää pelastaa rakennusprojektin jaloista. Rodojen juuristo sijaitsee lähellä maan pintaa, joten siirtäminen on suhteellisen helppoa.

Kasvupaikan vaihtaminen on otollisinta tehdä varhaiskeväällä alppiruusujen ollessa lepotilassa. Maasta nostaminen ja pensaiden siirtäminen juurimultineen onnistuu parhaiten koneella. Uuden kasvupaikan olisi hyvä muistuttaa valo-oloiltaan entistä paikkaa. Siirron jälkeen on oleellisinta huolehtia kastelusta.

Alppiruusu voi kasvaa hyvinkin lähellä rakennusta, jopa seinän vieressä. Käytännössä menestymisen esteenä on kuitenkin katolta mahdollisesti tippuva lumi. Lisäksi uudisrakennusten routaeristeet estävät riittävän syvän kasvualustan kaivun. Myös juhannusruusun siirtäminen onnistuu varhaiskeväällä. Versoja voi typistää jo ennen kasvupaikan vaihtamista, mikä helpottaa toimenpidettä.

Teija Heinonen

Julkaistu: 26.2.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.