Viherpiha

Äkämäpunkki riesana

Äkämäpunkki riesana

ViherPiha

Kysymys:

Äkämäpunkki on saastuttanut mustaherukkapensaat, viherherukan ja karviaisherukan. Olen kerännyt turvonneet silmut ja polttanut ne sekä leikatut oksat viiden vuoden ajan. Siitä huolimatta tulosta ei ole tullut. Riittääkö tuholaisen hävittämiseen pensaiden leikkaaminen maahan saakka vai täytyykö juuretkin kaivaa maasta? Entä kuinka nopeasti uudet pensaat voi istuttaa? Täytyykö maata käsitellä jotenkin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ennen herukkapensaiden totaalista hävittämistä kannattaa vielä kokeilla kaikkien oksien typistämistä syksyllä noin 10 sentin mittaisiksi. Leikkuujätteet poltetaan tai viedään kaatopaikalle. Mikäli kasvuston radikaali lyhennys ei vähennä äkämöityneiden silmujen määrää, pensaiden raivaaminen juurineen on ainoa konsti päästä eroon kiusallisesta äkämäpunkista.

Jos tila pihassa antaa myöten, uusi marjatarha kannattaa perustaa uudelle kasvupaikalle. Muussa tapauksessa vanhan kasvualustan peruskunnostaminen ja vähintään vuoden kesannointi on paikallaan.

Teija Heinonen

Julkaistu: 5.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.