Viherpiha

Aita vai aidanne?

Aita vai aidanne?

ViherPiha

Kysymys:

Mitä eroa on aidalla ja aidanteella? Eli onko olemassa "lauta-aidanne" samoin kuin lauta-aita vai onko aidanne aina "elävä"?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kasveista puhuttaessa aidalla tarkoitetaan leikattua pensasaitaa, joka pidetään tuuheana ja säännöllisen muotoisena leikkaamalla. Sen perustaminen tulee halvemmaksi kuin lauta-aidan rakentaminen. Kasvit istutetaan tiheään, keskimäärin 3 tainta metrille. Tyypillisiä aitakasveja ovat aitaorapihlaja, siperianhernepensas, kuusi ja taikinamarja.

Vapaasti kasvavaksi aidanteeksi kutsutaan joko suoraan riviin tai epäsäännöllisiin ryhmiin istutettuja lehteviä pensaita. Kasveja ei leikata, jolloin ne pääsevät kukkimaan näyttävästi. Pensasaidan tavoin aidanne suojaa melulta, katseilta ja liikenteen pölyltä, mutta se on luonnollisemman näköinen. Aidanteessa taimet istutetaan huomattavasti harvempaan kuin leikattavassa aidassa. Tavallisia aidannekasveja ovat angervot, pensashanhikki, marja-aronia, happomarjat ja marjaomenapensas.

Sanaa aidanne en ole kuullut käytettävän lauta-aidoista puhuttaessa.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 21.7.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.