Viherpiha

Aidanne Pohjois-Suomeen

Aidanne Pohjois-Suomeen

ViherPiha

Kysymys:

Mitä pensasta suosittelette? Tarkoitus on istuttaa vapaasti kasvava, parimetrinen aidanne VIII vyöhykkeelle. Kävisikö koristearonia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ehdottamanne koristearonia (Aronia x prunifolia) ei valitettavasti talvehdi varmasti kuin VI-vyöhykkeellä. Sen sijaan sinikuusama (Lonicera caerulea var. edulis) on kestävä Lappia myöten.

Tarhakurtturuusu (Rosa Rugosa-ryhmä) menestyy myös pohjoisessa. Siitä on sekä puna- että valkokukkaisia muotoja ja hieno karmiinipunainen ’Pohjolan Kuningatar’. Suomessa kasvaa myös muita ihania, pohjoisessa viihtyviä pensasruusuja, kuten juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia ’Plena’’) ja tornionlaaksonruusu (Rosa majalis ’Tornedal’).

Kosteassa kasvupaikassa viihtyy hopeanharmaalehtinen villapaju (Salix lanata). Viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia), rusopajuangervo (Spiraea x billardii), valkopajuangervo (Spiraea alba) ja idänvirpiangervo (Spiraea chamaedryfolia) ovat myös kestäviä VII-vyöhykkeellä. Kaikki edellä mainitut pensaat kasvavat noin 150 senttiä korkeiksi.

Hanna Hentinen

Julkaistu: 14.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.