Ympäristöasiantuntija Anja Nystén: "Allergiat lisääntyvät liian puhtaassa ympäristössä"
Ihmiset
Ympäristöasiantuntija Anja Nystén: "Allergiat lisääntyvät liian puhtaassa ympäristössä"
Kysyimme ympäristöasiantuntija Anja Nysténiltä, mitä hänelle tulee mieleen sanasta puhtaus. Raikas tuoksu, terve järki ja antibakteeristen aineiden välttely, asiantuntija sanoo.
11.3.2016
 |
Kotivinkki

"Puhtaus tuo mieleeni tuuletuksen jälkeisen raikkauden. Se ei tuoksu miltään. Keinotekoiselta haisevat, voimakkaat pesuaineet ovat siivouksessa turhia. En edes vilkuile siivoushyllyihin kaupassa. 

Lapsuudenkodissani siivottiin perinteiseen tyyliin. Matot vietiin ulos ja heitettiin talvella hankeen, pyyhittiin pölyt ja lattiat ja keväisin pestiin ikkunat. Äidilläni oli pitkä rivi saintpaulioita, ja siivoukseen kuului, että kukkapurkit pestiin ulkopuolelta. Vaikka äiti on yli 80-vuotias ja liikkuminen on vaikeaa, hänen kotinsa on aina siisti ja pölytön. 

Mieheni nauraa, että Anja Nystén voisi antaa siivousvinkkejä, jos joskus siivoaisi. Kannatan täsmäsiivousta. Minusta siivouksesta ei kannata tehdä valtavaa operaatiota, joka toistuu perjantaisin kello 16. Jos käyttää joka päivä 10–15 minuuttia pahimman raivaamiseen, koti pysyy järjestyksessä. Eikä koko taloa tarvitse imuroida siksi, että yksi paikka likaantuu muita nopeammin. Riittää, kun siivoaa siellä, missä on likaista.

Jokainen määrittää itse, mikä on riittävän siisti koti. Se riippuu siitäkin, millainen talo on ja ketä siellä asuu. 

Siivousvälineet kannattaa pitää aina hollilla. Saatan ohimennen pyyhkäistä vaikka kylpyhuoneen lavuaarin. Vessanraikastin on muuten aivan turha keksintö. Se vain lisää kodin kemikaalikuormaa. Antibakteerisia pesuaineita ja siivousvälineitä en suosittele. Ne lisäävät vastustuskykyisten bakteerien määrää. Mieluummin heitän pesurätin siivouksen jälkeen pyykin kanssa pesukoneeseen.

Siivouksessa kannattaa pitää terve järki mukana. Allergiat lisääntyvät, kun liian puhtaassa ympäristössä elimistöllä ei ole mitään, mitä vastaan tsempata."

Kommentoi »