Yllätys oven takana: kustavilaistyyliä 80-luvun rivarissa
Sisustus
Yllätys oven takana: kustavilaistyyliä 80-luvun rivarissa
Vuosisataa voi vaihtaa pelkällä ulko-oven avauksella. Tuiki tavalliseen 80-luvun rivitaloon kätkeytyy viehkeä kustavilaiskoti.
1.3.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Sannan aviomies meinasi peruuttaa kynnyksellä, kun hän näki tulevan kotinsa ensimmäisen kerran. Vaimo joutui ottamaan käyttöön kaikki houkutuskonstinsa, jotta sai hänet takaisin sisälle – ja asuntokaupat aikaiseksi.

Vasta remontin jälkeen rivitalohuoneisto alkoi näyttää kodilta. Pariskunnalla oli ennestään enimmäkseen vanhoja huonekaluja, joille he halusivat valoisan ja kevyen taustan. Sanna rakastaa 1700-luvun lopun kustavilaista tyyliä, ja samaa henkeä hän halusi luoda myös uuteen kotiinsa. Mitä siitä, että talo on rakennettu 1980-luvulla!

– Kustavilaisuus on kiehtonut minua jo teiniajoista. Tuon ajan sisustus oli harkittua, yksinkertaista mutta silti kaunista. Kustavilaisuus on oikeastaan hyvin värikylläistä, mutta itse olen pitäytynyt vaaleassa skandinaavisessa värimaailmassa, Sanna kertoo.

Vanhojen huonekalujen keräily ja kunnostaminen ovat Sannan harrastuksia. Nettihuutokaupat ovat oivallisia löytöpaikkoja, ja joskus pariskunta käy hankintamatkoilla Ruotsissa asti.

­ – Meillä on kaksi alle kouluikäistä lasta ja koira, joten minun on ollut pakko hiukan laajentaa tyylikirjoani. Aikaisemmin riitti, että huonekalu tai esine on kaunis. Nykyään sen on oltava myös toimiva, Sanna sanoo.

1980-luvulla rakennettu rivitalo näyttää aivan tavalliselta, mutta sisältä paljastuu hurmaava kustavilainen maailma.
Howard-sohva on uusi. Siinä on niin mukava istua, että pariskunta ei enää edes haaveile antiikkisohvasta. Tarjottimella täydennetty kustavilainen rahi on siro sohvapöytä. Viini juodaan aina 1700-luvun laseista.
Eteisen kaappi odottaa vielä kunnostusta. Taulu on aviomiehen lahja vaimolleen. Se symboloi kauniisti äitiyttä. Oviaukosta pilkistää keittiö. Vanha pikkuinen nukke kaapin päällä on huutokauppalöytö ja omistajalleen todella rakas.
Keittiön seinät rapattiin muistuttamaan vanhaa kalkkimaalausta. Yläkaapit korvattiin avohyllyillä, joihin saatiin materiaalit vanhoista leipälaudoista. Osassa alakaappeja on ovien asemesta ilmavat verhot.  Pellavaiset rullaverhot on tehty kustavilaisajalle tyypillisen mallin mukaan.
1800-luvun senkki kuuluu perheen äidin lempihuonekaluihin, sillä se on varsinainen tilaihme. Se hankittiin nettihuutokaupasta. Kunnostuksen jälkeen senkkiä ei enää tuntisi entiseksi. Myös 1700-luvun peili on huutokauppalöytö. Tuoli odottelee alushoususillaan uutta verhoilua.
Vanhempien makuuhuoneessa on rauhallinen tunnelma. Päiväpeitto on valkoinen, mutta lakanat ovat aina värikkäät. Pariskunta olisi halunnut kotinsa lattioihin aidot lankut, mutta joutui tyytymään lankkua muistuttavaan parkettiin.

Kuvat Hanne Manelius

Lue lisää:

Kommentoi »