Yllätys oven takana: autotallista muovautui laventelintuoksuinen viherhuone
Piha ja puutarha
Yllätys oven takana: autotallista muovautui laventelintuoksuinen viherhuone
Uskoisitko, että tämä suloinen puutarhamaja oli aikaisemmin autotalli? Kierrätyshenkisessä viherhuoneessa tuoksuvat nyt timjami ja laventeli.
4.4.2017
 |
Unelmien Talo&Koti
Eipä uskoisi, että tämä kotoisa puutarhamaja oli aikaisemmassa elämässään autotalli. Asukas sai idean muuttaa sen viherhuoneeksi, jossa on mukava viettää kesäpäiviä. Pehmeäksi pedatulle rautasängylle voi heittäytyä hetkeksi loikoilemaan puutarha-askareiden lomassa tai selailemaan kasvikirjoja sadekuuron yllättäessä. Taukopaikan lautaseinää piristävät kirpputoritaide ja vanhoista kalentereista leikatut nostalgiset piirrokset.
Entisen työmaaruokalan pitkä pöytälevy toimii arkisin tunnelmallisena seinäkkeenä. Siihen ripustettua peiliä reunustavat tuoksuvat laventeliruukut. Pihajuhliin levy nostetaan pukkijaloille tukevaksi ruokapöydäksi. Sen ääreen mahtuu mukavasti yli kymmenhenkinen vierasseurue.
Vuosien käytössä kauniin patinan saaneet pientyökalut ovat aina asukkaan käsillä naulakossa, joka syntyy näpsäkästi seinälle kiinnitetystä piikkiharavasta. Suppiloon sujautettuna puutarhanyöri juoksee sukkelasti ja sotkeentumatta.
Työpöydän ääressä lajitellaan puutarhasta kerättyä ja itse kuivattua siemensaalista. Siemenet on kerätty talteen mahdollisimman kypsinä, juuri ennen kuin ne varisevat maahan siemenkodista. Kuivahtaneet siemenet säilyvät seuraavaan kevääseen paperipusseissa. Liian tiiviissä säilytysastiassa ne voivat homehtua pilalle.
Kettingillä kattoon kiinnitetty polkupyörän vanne on koristeellinen ja kätevä yrttien kuivausteline. Alassuin kuivumaan ripustetut pienet puntit tuoksuvat hurmaavasti. Telinettä voi hyödyntää myös vaikkapa kastuneiden puutarhahanskojen kuivatteluun.    
Pelargonikokoelman kasvit saavat tasaveroisesti valoa keittiötikkaiden askelmilla. Tuttujen, runsaskukkaisten mummon pelakuiden lisäksi keräilijä vaalii myös muutamaa luonnonlajia, jotka ovat kasvutavaltaan ja kukinnaltaan hieman sirompia.
Upean väriset erikoistomaatit ansaitsevat hetken parrasvaloissa ennen kuin ne napsitaan parempiin suihin. Ylösalaisin asetelluista kahvikupeista ja erikokoisista lautasista koottu kerrosvati nostaa auringon kypsyttämät herkut näytille.
Loppukesällä huone täyttyy yrttien ihanista tuoksuista. Ilmavasti asetellut yrtit kuivuvat parhaiten laatikossa, jossa on riittävän ilmankierron takaava, tiheästä verkosta tehty pohja. Timjamin tapaisten varpumaisten yrttien kuivatus voi silti viedä melko kauan, joten tilanpuutteessa kuivatuslaatikot voi nostaa pöydältä huoneen katon ylisille. Yrtit purkitetaan vasta, kun ne tuntuvat rapsahtavan kuivilta.   
Illan hämärtyessä puutarhamajaan ja sen edustalle sytytetään kymmenittäin kynttilöitä. Majaan on ihana vetäytyä omiin ajatuksiinsa,mutta yhtä ihanaa täällä on järjestää kekkerit kaveriporukalle.
Viherhuoneen liukuovet on tehty kierrätysikkunoista. Talvella niiden suojaksi vedetään puuovet. Katossa oleva lämpölamppupari pitää tilan lempeän lämpöisenä pitkälle syksyyn.
Kommentoi »