
Vietnam tekee vaikutuksen matkaajaan ihanalla ruoalla. Tuoreiden yrttien runsas käyttö on tyypillistä maan keittiölle. Monenlaiset basilikat ja mintut, aromikas korianteri sekä meille tuttu tilli tekevät ruokalajeista lempeitä, raikkaita ja tuoksuvia. Yrttinippu kääräistään silputtujen kasvisten kanssa rullalle salaatinlehteen tai syötävään riisipaperilevyyn. Niitä lisätään reippaasti jokapäiväiseen nuudelikeittoon ja käytetään luonnollisesti myös ruoan koristeluun.
Runsaasta kasvistarjonnasta tuttuja ovat porkkanat, kurkut, kaalit, retikat, kevätsipulit, pavunidut ja fenkolit. Vieraampia ovat esimerkiksi maissintähkän näköiset banaaninkukat, vesipinaatti, bambunversot ja taro.
Tyypilliseen aasialaiseen tapaan kaiken ruoan perusta on riisi tai nuudelit. Äyriäisten lisäksi tarjolla on niin meri- kuin jokikalaa. Lisäksi raaka-aineina käytetään paljon sianlihaa, nautaa ja siipikarjaa. Höysteenä ja mausteena käytetään chiliä, valkosipulia, kookosta, pähkinöitä, galangalia, kurkumaa ja seesaminsiemeniä. Tavallisin ja tyypillisin maustekastike sekoitetaan limettimehusta, ruskeasta sokerista ja vietnamilaisesta kalakastikkeesta, nuoc mam, joka on todellinen jokapaikanmauste.
Ruokailija saa aterian aluksi syödä ensin silmillään. Esillepanossa korostuvat selkeys, tuoreus, monipuolisuus ja lähes häkellyttävä kauneus. Vietnamilainen ateria koostuu monista samaan aikaan tarjolle tuotavista ruokalajeista, jotka syödään joko sormin tai puikoilla. Keitoista sattumat poimitaan puikoilla ja liemi lapotaan suuhun lusikalla.
Makeat herkut, kuten monenlaiset eksoottiset hedelmät, leivonnaiset ja vanukkaat nautitaan pikemminkin välipaloina kuin jälkiruokana. Ruokajuomana ja pitkin päivää juodaan paljon teetä – mustaa tai vihreää, kenties kuivatuilla jasmiinin-, lootuksen- tai hibiskuksenkukilla maustettuna.