Avotakka

Ylellistä hotellitunnelmaa ja mauttomia matkamuistoja! Kulmahuoneisto Ullanlinnan kattojen yllä on täynnä vaikutteita maailmalta

Ylellistä hotellitunnelmaa ja mauttomia matkamuistoja! Kulmahuoneisto Ullanlinnan kattojen yllä on täynnä vaikutteita maailmalta
Paljon matkustava perhe halusi kotiinsa pehmeitä sävyjä ja ylellisiä materiaaleja. Sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyykönen täytti heidän toiveensa tavalla, joka antaa tilaa myös ympäri maailmaa kerätyille persoonallisille esineille.
Julkaistu: 8.3.2019

Sisustussuunnittelijan voi napata myös kuntosalilta. Kristiina ja hänen miehensä kaavailivat asunnonvaihtoa ja törmäsivät samalla salilla usein sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyyköseen, joka asui naapurustossa Helsingin Ullanlinnassa.

Pari kysäisi, lähtisikö Tea-Mariia projektiin, kunhan sopiva asunto löytyy, ja tämä lupautui. Pian oltiinkin jo miettimässä seinien paikkoja ja värikarttoja.

– Olin melkein heti mukana katsomassa uutta asuntoa, ja siitä aloitimme ideoiden muhittelun, Tea-Mariia muistelee.

Keittiöstä ja parvekkeelta avautuvat maalaukselliset maisemat kattojen yli ja Johanneksenkirkolle. Talon kuuluisin asukas oli vain 23-vuotiaana kuollut runoilija Saima Harmaja, joka asui talossa vuosina 1926–1937.
Asunnossa ei ollut parveketta ennestään, vaan se rakennettiin remontin yhteydessä. Lasiovet yhdistävät Tea-Mariian ja Kristiinan kahvittelupaikan keittiöön.

Perhe oli asunut Ullanlinnassa jo seitsemässä asunnossa. Tämä 188 neliön yläkerroksen huoneisto viehätti Kristiinaa, sillä toisin kuin monissa 1920-luvun kerrostaloissa asunnon pohja oli valmiiksi toimiva nelihenkisen perheen tarpeisiin. Valoisassa kulmahuoneistossa on lisäksi kiinnostavat näkymät kolmeen suuntaan. Ainoa miinus oli keittiön ja kylpyhuoneen epäkäytännöllisyys, ja siihen kaivattiin ammattilaisen apua.

Tea-Mariia ei päässyt projektiin mukaan puntinnostotaitojensa takia, vaan Kristiina oli lukenut hänen tekemänsä sisustuskirjan.

– Luin kirjasta, että on oikeasti olemassa hotellityyli. Halusin harmonisen värikartan, joka sitoo yhteen koko kokonaisuuden. Tea-Mariia tajusi heti, mitä haluan, Kristiina kertoo.

Päälinjaksi valikoitui hyvin hotellimaisen seesteinen ja ylellinen tyyli.

– Mainitsin heti myös sisustussuunnittelija Kelly Hoppenin, jonka Kristiinakin tiesi, ja päämäärä oli sillä selvä. Lisäksi halusimme yhdistellä sopivasti uutta ja vanhaa. Lopputulos on mitä mainioin, Tea-Mariia sanoo.

Olohuoneessa katseen vangitsevat naamiot, joita on tuotu matkoilta eri puolilta maailmaa. Taustaseinällä on Kimmo Kaivannon maalaus Fregattilintu ja muuta kotimaista grafiikkaa.
Kun lattia purettiin, sen alta löytyi pikkuruinen naisten nahkakenkä, työkaluja ja tammikuun 28. päivän lehti vuodelta 1923.
Suuri osa kalusteista on tuotu edellisestä kodista, kuten Skannon sohvat. Kukkapuron Karuselli-tuoli on hankittu juuri tänne.
Edellisen asukkaan pöytävalaisin kunnostettiin muistuttamaan asunnon entisestä elämästä. Piironki on Kristiinan Tuulikki-mummolta. Valokuvakehykset löytyivät Versacen liikkeestä Pariisista.

Remontti kesti noin neljä kuukautta, ja sinä aikana kaikki pinnat uusittiin. Lattia oli odotettua huonommassa kunnossa, ja siihen jouduttiin tekemään perusteellinen remontti. Kun lattia purettiin, sen alta löytyi pikkuruinen naisten nahkakenkä, työkaluja ja tammikuun 28. päivän lehti vuodelta 1923. Ne Kristiina kehystytti muistoksi.

Iso ponnistus oli keittiön ja kylpyhuoneen lisäksi parvekkeen rakentaminen. Parvekkeen lupaprosessi oli pitkä, mutta kun kaikki oli vihdoin selvää, nosturi nosti valmiin parvekkeen paikalleen katon harjan yli. Sisäpihalle avautuvat kauniit lasipariovet, joista näkyy huikaiseva näkymä kattojen yli Johanneksenkirkolle asti. Siellä pariskunta on aikanaan vihitty.

Keittiöön puhkaistiin kulku suoraan eteisestä entisen palvelijanhuoneen kautta. Nyt jokainen sentti on käytetty hyödyksi.

Kylpyhuone puolestaan oli melkoinen palapeli. Niukkoihin neliöihin piti saada mahtumaan suihku, amme, wc, tupla-altaat ja kodinhoitotilat. Tea-Mariia teki lopulta neljä eri luonnosta, ennen kuin palaset loksahtivat paikoilleen. Kylpyhuoneessa ei taida olla yhtään suoraa kulmaa, mutta silti kokonaisuus tuntuu tilavalta ja kaikille toiminnoille on riittävästi tilaa.

– Hiki siinä taisi tulla ja varmaan muutama päänsärkykin, kun vanhaa purettaessa tuli koko ajan vastaan yllätyksiä, Tea-Mariia muistelee.

Perheen kahdesta tyttärestä nuorempi, Sara, valitsi huoneeseensa mustavalkoista seeprateemaa ja useita viherkasveja.
Pikkuvessassa on mainio ”mauttomien” matkamuistojen kokoelma.
Keittiön lasiovi on vanha parvekkeenovi asukkaiden entisestä kotitalosta. Sen kunnosti Porvoon puutuote. Taustalla näkyy vanhemman tyttären Karinin huone.

Kodin seinissä on käytetty vain yhtä maalisävyä kahdessa eri tummuusasteessa.

– Väri- ja verhosuunnittelun strategiani olikin, että asukkaat voivat tuoda tänne mitä tahansa, koska kaikki sopii. Pohja on niin elegantti ja ehyt, Tea-Mariia sanoo.

Hän kehottaa ihmisiä sisustamaan omannäköisesti. Suunnittelu ei ole aivan onnistunut, jos koti näyttää sisustussuunnittelijan eikä asukkaan näköiseltä.

– Monet kodit ovat liian sisustettuja. Suurin kiitos minulle on, jos asiakas kertoo, että kotia on kehuttu heidän näköisekseen, Tea-Mariia sanoo.

– Näin meille on sanottu, Kristiina sanoo ja saa suunnittelijan ilahtumaan.

Kristiina halusi keittiöön ruutulattian. Laatat ovat Pukkilasta ja kaapistot Keittiömaailmasta. Pöytä on edellisestä kodista, samoin Muurahaistuolit. Valaisimet ovat Foscarinin Cabochet.
Tarkalla suunnittelulla kylpyhuoneeseen saatiin tila myös Svedbergsin valumarmoriammeelle. Laattapisteen klassikkolaatta sopii vanhaan taloon. Pyyheteline on Zarrosta.

Vaikka koti on ajattoman hillitty, siellä on riemastuttavia yllätyksiä. Olohuone on jaettu suunnitteluvaiheen työnimellä miesten ja naisten puoleen, ja kummallakin puolella on komea rivistö maailmalta tuotuja naamioita. Pikkuvessassa puolestaan on hykerryttävä kokoelma mauttomia matkamuistoja, kuten niitä perheessä kutsutaan.

– Siinä näkyy keräilijän psyykeni, Kristiina sanoo.

Suuri osa ideoista on napattu matkoilta ympäri maailmaa. Esimerkiksi hallin seeprateeman Kristiina keksi ollessaan Tokiossa Ralph Laurenin liikkeessä. Kylpyhuoneen lattian klassikkolaatoitukseen Kristiina ihastui Harrodsin tavaratalossa Lontoossa.

– Yleensä sanotaan, että koti on maailmalla, mutta meillä maailma on kotona. Pienet matkoilta poimitut ideat ovat inspiroineet sisustuksessa.

Hallista on käynti kaikkiin kodin huoneisiin. Oikealla näkyy naisten olohuone ja vasemmalla miesten olohuone. Jako heitettiin suunnitteluaikana vitsinä. Seeprakuvioinen matto teetettiin Koolmatissa.
1 kommentti