YIT:n Smart-asunnot sanovat hyvästit hukkaneliöille
Rakenna ja remontoi
YIT:n Smart-asunnot sanovat hyvästit hukkaneliöille
Asuntomarkkinoille halutaan nyt tehopohjaisia asuntoja, joita on helppo räätälöidä.
13.10.2016
 |
Avotakka

Monelle tuttu tilanne: uusi koti, mutta pohjaratkaisu ei toimi tai kiintokalusteiden materiaalit eivät miellytä. Yhtäällä hukkaneliöitä, toisaalla ahdasta. Mitä jos seinien kaatamisen sijaan niitä voisikin helposti ja edullisesti siirrellä, poistaa tai lisätä?

YIT:n uusissa Smart-asunnoissa ei ole väliseiniä. Niiden sijasta tilat on jaettu kaapeilla ja liukuovilla, joita voi lisätä tai poistaa asukkaiden tai elämäntilanteiden muuttuessa. Ilme vaihtuu nopeasti kalustelevyjä vaihtamalla. Varustusta pystyy täydentämään lisähintaisilla, asuntoon valmiiksi mietityillä kalusteilla.

Kompaktien ja kohtuuhintaisten asuntojen taustalla on kaupungistuminen, kotitalouksien pienentyminen ja asumisen kalleus. Samaan tarpeeseen VVO-konserni kehittää Lumo Kompakti -vuokrakotikonseptia. Pääkaupunkiseudulle suunnitelluista noin 30 neliön asunnoista on karsittu hukkatilat. Muunneltavuutta tuo väljä hotellimainen eteinen, josta erotetaan liuku-ovilla kylpyhuone sekä tila, jota voi käyttää esimerkiksi makuualkovina, vierashuoneena tai säilytystilana. Liukuovien ollessa auki tila on täysin esteetön ilman, että kylpyhuone nielaisee ison osan asunnon neliöitä.

Asuntorakentajia usein moititaan siitä, että kaikki asunnot ovat kuin yhdestä tuutista. Tätä vastaan puskee muun muassa Skanskan Tampereelle rakentama tornitalo Luminary, joka edustaa uusien asuntohankkeiden eksklusiivisempaa puolta.

Sisustusarkkitehtitoimisto MAK oli mukana jo talon arkkitehtuurin suunnittelussa. Tornitalossa näkymät olivat pääroolissa, mutta samalla pyrittiin taklaamaan myös monia käytännön kompastuskiviä, joiden takia uudiskotienkin asukkaat ryhtyvät heti remontoimaan. Jopa hissin paikkaa siirrettiin, jotta asuintiloista saatiin toimivammat.

– Säilytystiloja on usein liian vähän asunnon kokoon nähden tai yksiössäkin on valtava keittiö, sisustusarkkitehti Mikko Vesanen sanoo.

Yhteistä on, että potentiaalisia asukkaita on kuultu jo varhain. Skanska selvitti ideoita ja tarpeita työpajoissa. VVO-konsernin Lumo Kompaktia nuoret ideoivat joukkoistamistapahtumassa.

Väliseinien sijasta YIT:n Smart-asunnon tilat on jaettu kaapeilla ja liukuovilla. Pääkuvassa yllä on sisustussuunnittelija Laura Seppäsen nuorelle naiselle sisustama Smart-asunto.

Skanskan Tampereelle rakentaman Luminary-tornitalon suunnittelussa on panostettu paitsi näkymiin myös loppuun asti mietittyihin säilytysratkaisuihin.

Lue lisää:

Kommentoi »