Yhteisöllisyys luo asumisen iloa: ”Maailman parhaat naapurit ja loistava yhteishenki ovat olleet lottovoitto.”

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Lumo
Yhteisöllisyys luo asumisen iloa: ”Maailman parhaat naapurit ja loistava yhteishenki ovat olleet lottovoitto.”
Janne Moilanen muutti avovaimonsa Jennin kanssa töiden perässä Oulusta etelään. Nurmijärveltä löytyi unelmien vuokrakoti Lumo-talosta, jossa lähellä ovat niin naapuriapu kuin tarpeelliset palvelutkin.
Julkaistu: 27.9.2021

Nurmijärven kirkonkylällä sijaitsevassa taloyhtiössä asuva Janne Moilanen on ollut avovaimonsa Jennin kanssa valintaansa niin tyytyväisiä, että ovat viihtyneet nykyisessä Lumo-kodissaan jo kohta yhdeksän vuotta.

– Ehdottomasti parasta täällä ovat mukavat naapurit – he ovat Suomen, elleivät koko maailman parhaita. Tämä on neljäs yhteinen asuntomme, eikä missään ole ollut samanlaista yhteisöllisyyttä kuin täällä. Asiaan vaikuttaa varmasti sekin, että jopa 70–80 prosenttia asukkaista on pysynyt samoina koko täällä asumisemme ajan, Oulusta lähtöisin oleva pariskunta hehkuttaa.

– Viime kesänä hankittu grilli on ollut kovassa käytössä, kaasua on mennyt jo kaksi pulloa. Kokoonnumme perjantaisin porukalla vaihtamaan kuulumisia ja grillaamaan nyyttärimeiningillä. Mukaan on tervetullut, vaikkei juuri sillä kerralla olisikaan mukana ruokatarvikkeita, kertoo taloyhtiön Lumo-tiimiin kuuluva Janne Moilanen.

Hyvä naapurihenki näkyy monessa pienessä ja isommassakin asiassa. Yksi naapureista esimerkiksi opetti Jannen korjaamaan autoja. Lumimyräkän sattuessa asukkaat käyvät luomassa lumet poluilta, jotta etenkin taloyhtiön iäkkäämpi väki voi liikkua huoletta ennen huoltoyhtiön saapumista. Kantoapuakin on aina tarjolla.

– Tässä taloyhtiössä todella välitetään naapureista ja ollaan kiinnostuneita siitä, mitä heille kuuluu. Ilot ja surut jaetaan yhdessä, ja kesäperjantaisin kokoonnutaan halukkaiden kesken pihalle grillaamaan ja vaihtamaan kuulumisia. Yleensä mukana on 10–15 henkilöä.

Yhteisistä grillihetkistä on muodostunut jo jokakesäinen perinne. Niinpä olikin luontevaa, että oman talon asukkaiden muodostaman Lumo-tiimin toimintaan saaduilla rahoilla hankittiin viime kesänä yhteiskäyttöön kunnon kaasugrilli tykötarpeineen.

– Taloyhtiömme Lumo-tiimiin kuuluu kolme henkilöä eli yksi joka rapusta. Saamme miettiä yhdessä, mitä saamallamme vuosibudjetilla tehdään. Rahat voi käyttää grillin kaltaisiin hankintoihin tai vaikka tapahtumiin, kuten grilli- tai puurojuhliin, tiimiin kuuluva Janne kertoo.

Myös alueen palvelut ja ulkoilumaastot saavat kiitosta

Pariskunnan päätös Etelä-Suomeen muuttamisesta syntyi Jennin löydettyä kiinnostavan työpaikan Hämeenlinnasta. Niinpä pari pakkasi tavaransa ja asettui aluksi Jennin veljen asuntoon Kangasalle. Pian Janne muutti Vantaalle pääkaupunkiseudulta löytyneen työn perässä.

– Järjestely ei kuitenkaan pidemmän päälle toiminut, joten päätimme etsiä yhteisen kodin, josta molemmilla olisi kohtuullinen työmatka. Päädyimme Nurmijärvelle, vaikka kumpikaan ei ollut aiemmin edes käynyt siellä, he muistelevat.

Janne Moilasen lisäksi myös perheen koirat Morris ja Marvin viihtyvät Nurmijärvellä. Lumo-taloyhtiön pihalla riittää rapsuttajia, kun isäntä jää pihalle vaihtamaan kuulumisia naapureiden kanssa.

Naapureiden lisäksi pariskunta kiittelee myös kotiaan ja asuinaluetta. Nurmijärvi tarjoaa juuri sitä, mitä he kaipasivat – luontoa, hyviä lenkkimaastoja ja useita mukavia uimapaikkoja.

– Lisäksi kodin läheltä löytyvät kaupat, ravintolat, apteekki sekä esimerkiksi parturi-kampaamo ja hieroja.

Viihtyisä ja passeli vuokrakoti

Pariskunta kertoo tehneensä muuttopäätöksen pelkän pohjapiirustuksen perusteella, sillä he hankkivat asuntonsa aikana ennen Lumo-kotien kätevää verkkokauppaa. Asunnon pohjaratkaisu on heidän mukaansa järkevä ja kokonaisuuden täydentää hyvänkokoinen parveke.

– Kaksiomme on 56 neliötä eli juuri passeli kahdelle aikuiselle ja kahdelle koiralle.

Lumo-tiimin tehtävänä on ylläpitää yhteisöllisyyttä taloyhtiössä ja järjestää kivaa tekemistä ja toimintaa koko talon väelle. Seppäläntiellä tiimissä on jäsen kustakin rapusta, minkä ansiosta asukkaiden toiveita pystytään selvittämään mahdollisimman kattavasti.

Asunnon viihtyisyys on pariskunnalle tärkeää, ja he tuunaavatkin kotiaan mielellään. Lattian vaihtamisen lisäksi esimerkiksi keittiönkaapit ovat saaneet uuden ilmeen.

Lumo-kodit ansaitsevat kiitosta siitä, että olemme aina saaneet laittaa asuntoa niin halutessamme. Oma isännöitsijä on myös taannut sen, että jos esimerkiksi jääkaapin kanssa on ollut häikkää, on apua saanut nopeasti, tyytyväiset asukkaat kiittävät.

Mikä on Lumo-tiimi?

Talon asukkaista koostuvan Lumo-tiimin tehtävä on luoda taloyhtiöön yhteisöllisyyttä järjestämällä esimerkiksi erilaisia tapahtumia ja muuta kivaa tekemistä koko talon väelle. Tätä toimintaa varten kukin tiimi saa käyttöönsä vuosittain Lumo-rahaa, jonka avulla tiimin ideat voidaan toteuttaa. Toimintaan pääsevät mukaan kaikki halukkaat, sillä Lumo-tiimin jäsenmäärää ei ole rajattu.

Kommentoi »