Unelmien Talo&Koti

”Vieläkin on vaikeaa uskoa, että tämä on todella kotimme” – vanha Vuorela pönttöuuneineen ja lautalattioineen valloitti Astan ja Sofian

”Vieläkin on vaikeaa uskoa, että tämä on todella kotimme” – vanha Vuorela pönttöuuneineen ja lautalattioineen valloitti Astan ja Sofian
Toivelista kainalossaan Asta ja Sofia Kylliäinen metsästivät sitä oikeaa taloa maalla. He kävivät kurkkimassa useita kohteita ulkopuolelta, kunnes Eurajoelta löytyi vuonna 1896 rakennettu talo, joka valloitti molempien sydämen.
Julkaistu: 8.3.2021
Vaikka Asta ja Sofia Kylliäisellä ei ollut kokemusta maalla asumisesta, halu päästä oman katon alle sai heidät tutkimaan Etuoven ilmoituksia maaseutukohteista. Pari ehti tehdä jo muutaman ”kyttäyskeikan” Satakunnan alueella. Kaikki kohteet tuntuivat jotenkin vääränlaisilta, kunnes vastaan tuli Vuorela Eurajoen Rikantilassa.
Asta ja Sofia ihastuvat kauniiseen kotiinsa aina vain uudestaan. Kuisti ja tilava makuukamari on lisätty alkuperäiseen rakennukseen taidokkaasti vanhaa kunnioittaen. ”Vieläkin on vaikeaa uskoa, että tämä on todella meidän kotimme”, Asta ja Sofia sanovat.
Pari on itse suunnitellut ja tehnyt eteisen kaapit korotetuista astiankuivauskaapeista. Joutsentaulu ja majakka on saatu lahjaksi. Varsinkin Sofia rakastaa kaikkea mereen liittyvää. Kirnu on Sofian mummulasta.
Eteisen peilin kehykset ovat lontoolaisesta antiikkiliikkeestä, jossa Sofia työskenteli aikoinaan. Upeisiin kehyksiin tilattiin peili, jonka Sofia työsti paikalleen. Rautakori on täynnä villasukkia vieraiden varpaita lämmittämään. Penkin Sofia on saanut ystävältään, ja kapsäkki on löytö Astan vanhempien kesäpaikan vintiltä.
”Se oli ensimmäinen talo, johon menimme välittäjän mukana myös sisälle – eikä sen jälkeen ollut tarvetta enää etsiä. Ihastuksesta huokaillen kiertelimme taloa, jossa oli kaikkea, mitä olimme toivoneet: vanhan talon tunnelma, pönttöuunit, puulattiat, pihasauna ja iso, metsään rajoittuva tontti.
Talossa on aikoinaan asunut useampia perheitä samaan aikaan, kuten ennen oli tapana. Tämä on joskus toiminut hetken aikaa myös kyläkouluna, kun varsinainen koulurakennus oli remontissa.
”Tiesimme heti sisään päästyämme, että tämä on juuri se talo, jota olimme etsineet koko ajan.”
Tilavassa olohuoneessa kauniit kalusteet pääsevät oikeuksiinsa. Piirongin päällä olevat laivakoirat Asta löysi kirpparilta. Pari oli aiemmin ihaillut vastaavanlaisia koiria Vanhan Rauman ikkunoissa.
Remontissa pääsimme helpolla, sillä edellinen asukas oli hoitanut isot sähkö- ja putkityöt. Muutimme taloon kesällä 2017, aluksi tosin hieman retkioloihin. Olihan meidän tapetoitava ja maalattava talo sisältä oman näköiseksi! Keittiön uusimme kokonaan. Remontin aikana kokkasimme vain mikron ja kahvinkeittimen varassa.
Ihanaa, että ikkunat ovat alkuperäiset. Jatkamme vanhaa perinnettä: poistamme tuplat kesän korvalla ja laitamme ne takaisin ilmojen kylmetessä. Väliin pannaan tikkuaskit imemään kosteutta.
”Toimme mukanamme pitkän ajan kuluessa hankittuja ja saatuja kalusteita, jotka yllättäen löysivät paikkansa helposti.”
Keittiö oli kahdelle entiselle kalustesuunnittelijalle haastava projekti, mutta lopputulos on onnistunut. Säilytystilaa saatiin runsaasti aiempaa enemmän. Ruoanlaitto on varsinkin Astalle rakas harrastus. Hans K:n baarituolit ovat Kruunukalusteesta.
Keittiön puusohva on vanha, piianpenkiksi kutsuttu. Se on peräisin Sofian isovanhemmilta. Sohva on koirien mieleisin päiväunipaikka. Takana näkyy ruokailuhuone punaisine pönttöuuneineen.
Ruokailuhuoneen pöytä on kotoisin Astan isoisoäidin kotoa. Sen ääressä on jo vietetty monia hauskoja hetkiä perheen ja ystävien kanssa. Tuolit on saatu Astan vanhemmilta ja matto tilattu netistä. Keraamiset perhoset on Sofian äiti keräillyt vuosien saatossa. Iso taulu on Astan isoäidin veljen Heikki Suomen maalaama.
Meille on tärkeää, että talo on saanut säilyttää vanhan, arvokkaan tyylinsä. Siksi olemme valinneet paperitapetit Pihlgren ja Ritolan valikoimista. On meillä jotain uudempaakin, mutta lähes kaikki huonekalut ovat molempien perheiltä ja suvuilta. Olemme myös entistäneet ja verhoilleet vanhoja huonekaluja, jos ne ovat kaivanneet kohennusta.
Välillä kohdalle sattuu aarteita ihan sattumalta. Ihastuimme nyt makuuhuoneessa olevaan sohvaan ja ostimme sen ystävältämme 20 eurolla. Verhoilutimme sen vihreällä samettikankaalla, ja verhoilijan luona selvisi, että sohva olikin todella arvokas. Se on valmistettu Bomanin huonekalutehtaalla vuonna 1940.
Alkuperäiset puulattiat ovat aikaisemman asukkaan maalaamat ja Astan ja Sofian mielestä ihanat. Talossa on useampikin pönttöuuni. Ne lämmittävät tilaa suloisesti.
Kuva on alkujaan postikortti, jonka Asta on antanut Sofialle. Se kehystettiin myöhemmin tauluksi.
Suvulta perityt ryijyt ovat Astalle (vasemmalla) ja Sofialle rakkaita. Olohuoneen seinällä on Astan isoäidin taidonnäyte. Kaunis pitsipeitto on Sofian isoäidiltä. Sohvalla loikoo Tyyne, ja matolla kellii Olli.
Olohuoneen hirsipintaa esiin kuoriessa vastaan tuli tilkkeinä käytettyjä kalsareita ja verhokankaita. Myös lyijykynämerkinnät hirsien järjestyksestä olivat säilyneet hyvin. Taustalla näkyy lisäosaan vuonna 2008 rakennettu makuukamari. Vanhan persialaisen, käsinsolmitun maton Asta tilasi netistä. Punaiset nojatuolit ovat kirpparilta ja valaisimet Elloksen verkkokaupasta.
Kasvatamme avomaalla perunaa, porkkanaa, sipulia ja herneitä. Kasvihuoneessa puolestaan viihtyvät tomaatit, kurkut, paprikat ja yrtit. Täällä kasvaa myös marjapensaita ja erikoinen vanha omenapuu, joka tekee kahta erilaista lajiketta.
Olemme ehtineet viettää Eurajoella jo monia mieleenpainuvia hetkiä, ja niitä kertyy koko ajan lisää. Kun istumme vilvoittelemassa pihasaunan rappusilla, ihmettelemme makoisia löylyjä ja sitä, miten onnekkaita olemme, kun saamme asua näin ihanassa paikassa.
Makuuhuoneen tapetti on Pihlgren ja Ritolan Tunturikukka. ”Jouduin hetken myymään sitä Sofialle, koska se oli hänen mielestään liian villi, mutta onneksi hän lämpeni pian. Nyt rakastamme molemmat tuota tapettia ja kesäisen kukkaniityn tunnelmaa”, Asta kertoo.
Makuuhuoneen peilipiironki on Sofian isovanhemmilta peritty. Seinällä on Astan ja Sofian kihlakuva, jonka ystävä nappasi takapihan metsikössä. Elloksen villamatto on perheen koirien mielestä paras painimispaikka.
Muodokas sängynpääty syntyi Astan isoäidiltä saadusta vanhasta puusohvasta. Pari maalasi sohvan valkoiseksi ja sahasi puiseen pohjalevyyn sängyn levyisen aukon, jolloin sänky saatiin päätyyn tiiviisti kiinni. Kauniit yövalaisimet löytyivät käyttövalmiina vanhan tavaran kaupasta. Tilavaan huoneeseen mahtuu myös suosikkisohva.
Ensimmäinen joulu uudessa kodissa oli ihana. Suunnittelimme kuukausia, miten koristelemme ja mihin kuusi pannaan. Koko lähisuku oli nauttimassa jouluherkkuja kanssamme. Tärkeiden muistojen arkkuun tallennamme tietysti myös sen lauantaiaamun parin kuukauden täällä asumisen jälkeen, jolloin Sofia kosi Astaa.”

Inspiroidu Astan ja Sofian lempikaupoista!

  • Osto- ja myyntiliike Sampola on ihana vanhan tavaran kauppa Raumalla. Siellä tekee löytöjä lähes aina. Tuoreimpia hankintoja ovat olohuoneen laivakoirat. Ostosten lomassa voi hörpätä kupin kahvia.
  • Torin kymppi on kirpputori Vanhan Rauman sydämessä. Pistäydymme siellä säännöllisin väliajoin. Mukaan on lähtenyt Arabian ja Marimekon astioita sekä vinyylilevyjä.
  • Pimee vintti Turussa on jo itsessään upea nähtävyys. Tilaa on 600 m2, ja joka nurkka on täynnä aarteita. Olemme ostaneet kotiin muun muassa vanhaa lasia, koreja ja kärrynpyörän.
  • Vanha Elias Turussa myy vanhaa tavaraa, antiikkia ja designia. Sieltä löysimme makuuhuoneen seinävalaisimet. Myymälä on upea ja nettisivut mielenkiintoiset.
1 kommentti