Vuokrakoti meren rannalla – "Tuntuu kuin asuisimme kesämökillä"
Sisustus
Vuokrakoti meren rannalla – "Tuntuu kuin asuisimme kesämökillä"
Elisa ja Micke Wallstén vuokrasivat perheelleen hurmaavan kodin meren rannalta Porvoosta. Pariskunta ei kyllästy koskaan keittiön ikkunasta avautuvaan maisemaan.
4.7.2017
 |
Kotivinkki

"Ihastuimme kotiimme, koska meren läheisyys on meille tärkeää. Asuimme aiemmin pienessä paritalossa Sipoossa, mutta kun eläinten määrä kasvoi, halusimme lisää tilaa ja pihaa. Olimme suunnitelleet talon rakentamista jo pari vuotta. Kävimme katsomassa tontteja ja valmiita omakotitaloja, mutta sitä oikeaa ei tullut kohdalle.

Kun lopulta saimme paritalomme myytyä, tuli muutolle kiire. Viiden eläimen kanssa väliaikaisen asunnon löytäminen oli hankalaa. Kun monien näyttöjen jälkeen eräänä syyspäivänä ajoimme mutkaista tietä omenapuiden ympäröimän talon pihaan, tiesimme löytäneemme kodin.

Talo itsessään ei ollut unelmien täyttymys, mutta iso piha ja oma ranta tekivät vaikutuksen. Alun perin ajatuksena oli asua vuokralla enintään vuosi, mutta tämä paikka on vienyt meidät mennessään."

Elisa ja Micke nauttivat vuodenaikojen mukaan vaihtuvasta maisemasta. Venevajalla viihtyvät myös koirat Eetu, Lili ja Toffo. Kesällä koirat uivat omassa rannassa joka päivä.

"Vuokralla asuessa kaikkea ei voi eikä kannata lähteä uusimaan. Pientä remonttia on tehty sillä periaatteella, että kaiken voi tarvittaessa palauttaa entiselleen.

Vanhan talon kanssa elämistä on myös pitänyt opetella. Nyt tiedän, mitkä ovet ja luukut on kylmillä ilmoilla pidettävä kiinni ja kuinka paljon takkaa täytyy lämmittää. Talomme on öljylämmitteinen, mutta siinä on kolme toimivaa tulisijaa. Etenkin talvella lämmitämme paljon puilla.

Viihdymme parhaiten keittiön ikkunan ääressä olevan pöydän ympärillä. Ikkunasta näkyy meri ja rannassa oleva venevaja. Maisemaan ei kyllästy koskaan. Vaikka minulla on kotona työhuone, teen paljon töitä keittiössä."

Laiturilta on kaunis näkymä selälle. Kesäiltaisin on hauska seurata kalastajia ja ohi kulkevia veneitä. Lähellä sijaitsee suosittu kesäravintola SSS Paviljongen. Rottinkikalusteet sisustussuunnittelijana ja -toimittajana työskentelevä Elisa osti asiakkaaltaan, joka ei halunnut niitä uuteen kotiinsa.

"Vanha hella luo kotoisaa tunnelmaa. Pidämme kokkailusta, ja viime aikoina olemme innostuneet vegaaniruoista. Missään aiemmassa kodissamme emme ole leiponeet näin paljon, vaikka puitteet eivät ole yhtä toimivat. Kalusteet ja säilytystilat kaipaavat uudistamista, mutta toisaalta keittiö on valoisa ja avara.

Olohuoneen suuri sohva on toinen lempipaikkani. Se ei ole ulkonäöltään sisustajan unelma, mutta siihen mahtuu kanssamme lepäilemään koko eläinlauma.

Pihan merkitys korostuu kesällä. Koirat ravaavat ympäriinsä ja kaivavat kuoppia, me nautimme puutarhatöistä. Micke leikkaa nurmikot ja hakkaa halot. Marja- ja omenasatoa tulee reilusti yli oman tarpeen. Viime kesänä keräsimme parissa tunnissa lähes 50 kiloa omenoita.

Pihan sydän on rannassa sijaitseva venevaja. Sen siivous oli iso urakka, sillä vajaan oli säilötty tavaraa 1950-luvulta asti. Veimme kaatopaikalle hajoamispisteessä olevia potkureita, lumikolia ja verkkoja. Nyt pelkistetty tila on harmonisen kaunis. Käytämme sitä juhliin ja tuunausprojekteihin, ja mietin työhuoneeni siirtämistä sinne kesäksi.

Kylpytynnyri toimii saunan korvikkeena. Kellarissa sijaitsevaa saunaa emme juurikaan käytä, sillä vanhalla aitokiukaalla lämpiävän saunan lämmitykseen menee kommervenkkeineen koko päivä.

Pienellä kylällämme on kaunis vanha kirkko, seurantalo, kesäisin toimiva ravintola ja kesätori. Pidän perinteisestä kylähengestä, jollaiseen en ole muualla törmännyt.

Talon sijainti arvelutti aluksi, sillä peruspalvelut ovat Porvoon keskustassa, jonne on puolen tunnin ajomatka. Siihen on kuitenkin tottunut, sillä nautimme luonnosta ja omasta rauhasta. Pitkät metsälenkit koirien kanssa antavat voimaa ja ideoita työhöni sisustussuunnittelijana.

Naapurustossa on hevosia, lampaita ja kanoja. Luonnossa törmäämme hirviin, peuroihin, jäniksiin ja supikoiriin. Kurjet, joutsenet ja hanhet kokoontuvat lähipellolle. Mickestä tuntuu kuin asuisimme kesämökillä."

Puutalo on rakennettu 1950-luvulla ja siinä on noin 120 neliötä (2 mh + oh + k + kph + khh + s + 2 kuistia).

"Kotimme sisustus on rennon rouhea. Pidän selkeistä linjoista ja pelkistetystä skandityylistä, mutta tänne sopivat myös maalaisromanttiset yksityiskohdat.

Useimmat kalusteistamme on ostettu käytettyinä. Panostan laatuun ja kotimaisuuteen, jos se on mahdollista. Mietin hankintoja myös käytännöllisyyden kannalta.

Eläinkodissa siivoamisen helppous on tärkeää. Tavarat on hyvä saada ovien tai verhojen taa suojaan karvoilta ja pölyltä. Muovimatot tuntuivat aluksi mahdottomalta ajatukselta, mutta ne ovat kestäneet hyvin kulutusta ja kuraa.

Liian pedantti ei voi olla. Keväällä Micke pesi urhoollisesti kymmenet ikkunamme. Jo seuraavana aamuna olohuoneen ikkunat olivat täynnä pieniä tassunjälkiä, kun hoitokissanpentumme olivat metsästäneet yöperhosia.

Vaikka tämä paikka on ihana, on kolmessa kerroksessa oleva talo lapsiperheelle epäkäytännöllinen. Unelmiemme koti on yhdessä tasossa oleva, ekologinen ja moderni hirsitalo, jossa on hyvä hengittää. Leikittelemme myös ajatuksella, että voisimme ostaa nykyisen kotimme ja remontoida sen. Nähtäväksi jää, toteutuuko unelma. Nyt nautimme täällä asumisesta ja ympäröivästä luonnosta."

Alkuperäinen keittiön puuhella on talon paras lämmönlähde ja koko keittiön sydän. Sen edusta on hoitokissa Simban lempipaikka.

Elisa uudisti vuokrakodin keittiötä kevyesti: hän vaihtoi vetimet ja peitti erivärisen laatikoston puutasolla sekä pellavaverholla. Magiksen pöytä on nettikirpputorilta, tuolit Hayn ja kirkasvalovalaisin Innoluxin.

Oleskelutilan tekstiilit ovat vesipestäviä, ja nahkasohva kestää koirien löhöilyn. Matto on VM-Carpetin, amppeli Ikeasta ja verhot Ellokselta.

Yläkertaan saatiin lisää säilytystilaa, kun Elisa piilotti vanhat Lundian hyllyt verhoilla. Upottava matto tuo ripauksen ylellisyyttä ja on talvisin lämmin varpaiden alla.

Vauvan tarvikkeet on koottu kauniiksi asetelmaksi Bedesignin Wolf-hyllyyn.

Elisa sisusti makuuhuoneen ajattomin, utuisin sävyin. Kauniin sivupöydän hän sai Eriksnäsin kartanosta, jonka sivumökissä pariskunta aikanaan asui. Virkattu raitatyyny on häälahja ystävältä. Päiväpeitto on Balmuirin, valaisin Clas Ohlsonilta ja taulut Askosta.

Kommentoi »