Vuoden mökkiläinen Aku Hirviniemi rentoutuu mökillä Puumalassa – omassa rauhassa moottorisahan varressa
Sisustus
Vuoden mökkiläinen Aku Hirviniemi rentoutuu mökillä Puumalassa – omassa rauhassa moottorisahan varressa
Näyttelijäpari Aku Hirviniemi ja Niina Lahtinen saivat Vuoden mökkiläiset -tunnustuksen lauantaina Helsingin Messukeskuksessa. Julkisuudessa toimiva näyttelijäpari haluaa pitää mökin salaisena rauhoittumispaikkanaan.
8.4.2017
 |
Meidän Mökki

Puumalassa mökkeilevä näyttelijäpari Aku Hirviniemi ja Niina Lahtinen palkittiin Vuoden mökkiläisinä 2017 Oma Mökki -messuilla lauantaina 8.4. Helsingissä. Palkinnon vastaanotti parin puolesta Aku Hirviniemi, joka veti valtavan yleisömeren tilaisuuteen ja roolilleen uskollisena nauratti katsojia ronskeilla vitseillä.

Mökki on kuitenkin Hirviniemelle yksityinen rauhoittumisen paikka.

– Olemme tietenkin hyvin otettuja. Puumala on tuttu lapsuudesta, kävimme siellä silloin isovanhempieni kanssa. Parasta on luonto, ympäristö ja tietenkin Saimaa. Puumalan palvelut ovat hyvät ja paikalliset ihmiset ovat välittömiä, Hirviniemi kehuu.

Vuoden mökkiläiset -valinnan tekivät Saaristoasiain neuvottelukunta, Vapaa-ajan asukkaiden liitto ja Messukeskus. Perusteluna palkinnolle oli muun muassa mökkikunnan aktiivinen esiintuominen, minkä näyttelijäpari on onnistunut tekemään. Heidät tunnetaan kaduilla ja Saimaalla hyvin, eikä mökkipaikkakaan ole jäänyt aivan salaiseksi. Yksi mökkinaapureista uskaltautuu kättelemään ja onnittelemaan Hirviniemeä kesken haastattelun Messukeskuksen yleisötungoksessa.

– Päivää, meiltä on suora näköyhteys teidän mökille, siitä veneellä pääsee ihan suoraan. Mutta emme me tietenkään mitään mistään kerro, vanhempi herrasmies vinkkaa silmää ja häviää yleisön joukkoon.

Hiukan hämmentynyt Hirviniemi sanoo, että tärkeintä mökillä on oma rauha, ja siksi he eivät halua mökkiään avata julkisuuteen. Heille mökki on paikka, jossa tehdään ihan tavallisia asioita: hakataan puita ja lämmitellään saunaa. Hirviniemi ja Lahtinen avaavat mökkikauden viimeistään kesäkuun alussa.

– Olen myös aivan puutyöspesialisti ja häärin siellä moottorisahan kanssa. Ajelemme moottoriveneellä ja vesijetillä, vaikkei se nyt ehkä niin kovin ekologista olekaan… mutta soutuvenettä meillä ei vielä ole.

Näyttelijä Aku Hirviniemi vastaanotti  Vuoden mökkiläinen -kunniakirjan lauantaina 8.4. Helsingin Messukeskuksessa. – Niina on siivoamassa mökkiä, Hirviniemi vitsaili. Kuva: Helsingin Messukeskus
 Niina Lahtinen on näyttelijä, mutta myös ohjaaja ja käsikirjoittaja. Lahtinen ja Hirviniemi asuvat Riihimäellä ja viettävät kesän parhaat mökkiajat Puumalassa. Kuva: Kari Kaipainen/A-lehtien arkisto

Hirviniemi kertoo, että he päätyivät Puumalaan vähän sattumien kautta.

– Seurakunnalla oli muutamia saaritontteja myytävänä, ja Puumalassa aiemmin mökkeillyt tuottaja Tuomas Summanen houkutteli meidät tontinostoon mukaan. Nyt mökkeilemme naapurisaarissa, Hirviniemi kertoo.

Pariskunta rakennutti viitisen vuotta sitten rakennettu Kimara-hirsimökin, jossa ei ole juoksevaa vettä ja jonka pihan perällä on tavallinen puucee. Neliöitä on noin 80, ja mökki on vain kesäkäytössä.

– Talvisin sinne on niin kova virta, että jäätä pitkin ei voi mennä muuten kuin hydrokopterilla. Meidän mökkikautemme kestää kesällä noin 1,5 kuukautta, tietysti elokuvatyöt ja muut työt voivat sitä vähän katkaista, Hirviniemi kertoo.

Puumala on vuoden mökkikunta 2017. Saimaan saaristokunnassa on noin 2000 asukasta, ja kesäisin asukasmäärä moninkertaistuu mökkiläisten myötä. Kunnassa on noin 4000 vapaa-ajan asuntoa. Kuva: Martti Leppä

Samassa yhteydessä Puumala valittiin Suomen parhaaksi mökkikunnaksi. ”Saimaan Gibraltariksi” tituleeratussa sisäsaaristokunnassa on noin 2000 asukasta, mutta kesäisin määrä kasvaa moninkertaiseksi, sillä kunnassa on noin 4000 vapaa-ajan asuntoa. Suomen nuorimman kunnanjohtajan Matias Hildenin mukaan kunnassa ei haluta erotella vakituisia ja vapaa-ajan asukkaita, vaan heille halutaan tarjota samanlaiset palvelut.

Kunnan vetonaula on Saimaa, jonka vanavedessä kuntaan tulee uusia rakentajia. Viime vuonna 2016 Puumalassa myönnettiin vakituisten ja vapaa-ajan asuntojen rakennuslupia asukaslukuun suhteutettuna 70 prosenttia enemmän kuin Helsingissä.

Kommentoi »