Maku

Voileipäkakku pitää pintansa

Voileipäkakku pitää pintansa

Voileipäkakku on retromaineestaan huolimatta monen juhlapöydän suosikkiherkku. Maku.fi kokosi parhaat voileipäkakut yhteen.
Teksti Kirsi Maijala
Mainos

Voileipäkakku on perinteinen juhlapöydän tarjottava, täytekakun suolainen kumppani. Nyt voileipäkakut ovat tulleet uudestaan juhlaherkkujen kärkikastiin. Lopputulos on usein näyttävä, ja kakusta saa purtavaa isollekin vierasjoukolle.

Perinteisimpien liha-ja kalavoileipäkakkujen rinnalle on noussut modernimpia versioita. Täytteeksi valmistetaan tsatsikia tai vuohenjuustomoussea, ja pohja tehdään vuokaleivän sijaan murennetuista hapankorpuista tai näkkileivistä.

Voileipäkakulle raivasivat tietä pienet voileivät, jotka olivat löytäneet kahvipöydät 1950-luvulla. Oli huomattu, että sen seitsemän lajin kahvipöytätarjottavista ainakin yksi sortti saattoi aivan hyvin olla suolainen. Suolapalojen mallia katsottiin Tanskasta, voileipien kultamaasta. Pienet, esimerkiksi maksapasteijalla päällystetyt voileivät tekivät hyvin kauppansa, ja niitä alettiin tarjota jopa aterioiden alkupaloina.

Minikokoiset leivät olivat työläitä valmistaa. Oli luontevaa, että leipien paikalle keksittiin voileipäkakku, josta jokainen vieras sai leikata haluamansa kokoisen palan.

Ensimmäiset voileipäkakut täytettiin tuhdilla voikreemillä, joka toisinaan valmistettiin vaahdottamalla voin joukkoon sokeritonta maitokiisseliä. Pikkuhiljaa voikreemin rinnalla alettiin käyttää majoneesia ja muita tahnoja. Kinkku tai maksapasteija ja suolakurkku olivat kakkujen vakiosuosikkitäytteitä.

1960-luvulla yleistyneet ryhmämatkat etelän lomakohteisiin olivat tutustuttaneet monet suomalaiset äyriäisiin, kuten katkarapuihin. 1970-luvulle tultaessa katkarapuja löytyi jo suomalaiskauppojen valikoimista, aluksi suolaliemeen säilöttynä ja lasipurkkeihin pakattuna. Ei aikaakaan, kun tanskalaisten innovaatioksi väitetty katkaravun, kananmunan ja majoneesin lyömätön yhdistelmä löysi tiensä voileipäkakkuihin.

Vinkit voileipäkakun valmistukseen

  • Voileipäkakun valmistukseen sopii parhaiten päivän, parin vanha leipä. Vastapaistettua leipää on hankala leikata. Voit leipoa kakkuun tarvittavan vuokaleivän myös itse.
  • Kokonaisia vuokaleipiä on nykyään melko hankala löytää. Jos et leivo leipää itse, tilaa se etukäteen kaupastasi. Pyydä leipä valmiiksi vaakasuuntaan leikattuna, jos mahdollista.
  • Tee kaksi kakkua ja käytä toisena leipänä tummaa leipää. Kerrostele molempiin kakkuihin vuorotellen vaaleita ja tummia leipäkerroksia.
  • Jos haluat kevyemmän kakun, käytä vähärasvaista majoneesia tai kevytranskankermaa. Majoneesiseoksen asemesta voit käyttää myös notkeaa sulatejuustoa. Kokeile kakun täytteeksi myös eri tavoin maustettuja tuorejuustoja.
Julkaistu: 27.4.2010
Katso myös nämä