Voiko lapsen seurustelun kieltää?
Ihmiset
Voiko lapsen seurustelun kieltää?
  En juuri pidä 16-vuotiaan tyttäreni poikaystävästä. Mielestäni poika on epäkohtelias ja epäsosiaalinen, ei osaa tervehtiä, kiittää eikä puhua. Lisäksi poika on 20-vuotias eli mielestäni liian vanha lukioikäiselle tytölle. Voinko kieltää seurustelun? Pitääkö minun yrittää kasvattaa poikaa? Entä miten suhtaudun mahdollisesti edessä oleviin yökyläilyihin? Tiukkismutsi?
6.5.2010
 |
Kotivinkki

Tyttäresi on 16-vuotias ja lain edessä alaikäinen lapsi, josta huoltaja on vastuussa vielä kaksi vuotta. Huoltaja on vastuussa nuoren turvallisesta ja tasapainoisesta kehityksestä ja tarvittaessa hänen suojaamisestaan. Nuoren tehtävä on kuitenkin harjoitella vastuun ottamista itsestään ja elämästään sekä hiljalleen irtautumista perheestään. Jotta tyttärelläsi olisi mahdollisuus tähän harjoitteluun, ei seurustelusuhteen ehdoton kieltäminen ole paras mahdollinen keino. Jos olet kovin jyrkästi seurustelua vastaan, voi tyttäresi reagoida rajustikin kapinoimalla ja uhmaamalla.

Avoin keskusteluyhteys on tärkeä jokaisessa ihmissuhteessa. Erityisen tärkeää se on säilyttää murrosikäisen nuoren kanssa. Nuori tarvitsee paljon ohjausta ja opastusta sekä läheistä aikuista, jonka kanssa voi puhua iloista ja suruista. Aikuiseksi kasvamiseen liittyvät usein seurustelusuhteet, joissa harjoitellaan myös oman seksuaalisuuden ilmaisemista. Tämä ei aina tarkoita sitä, että nuorten suhteissa olisi yhdyntää sisältävää seksiä. Hyvin pitkään seurustelussa riittää halailu, suutelu ja kädestä pitäminen. Seurustelusuhteissa harjoitellaan tärkeitä ihmissuhdetaitoja: toisen huomioon ottamista, omien ajatusten jakamista, tunteiden ilmaisua ja pettymysten sietämistä.

Oletko puhunut tyttäresi kanssa hänen itsemääräämisoikeudestaan ja itsensä suojaamisesta sekä yleensäkin seksuaalisuudesta? Tytöllä on ikänsä puolesta oikeus yhdessä seurustelukumppaninsa kanssa päättää siitä, miten he toteuttavat seksuaalisuutta suhteessaan. Jos kuitenkin katsot, että suhde on haitallinen tyttäresi kasvulle, on sinun tehtäväsi suojata lastasi. Tyttäresi poikaystävä on jo nuori aikuinen, joten sinun tehtäväsi ei ole kasvattaa häntä. Keskustele yhdessä nuorten kanssa siitä, millaiset säännöt kotonanne on. Voit esittää toiveesi siitä, että kaikkia kohdellaan kunnioittavasti, tervehditään ja kiitetään. Voit myös kutsua nuoret johonkin yhteiseen tekemiseen ja ilmaista halusi tutustua poikaystävään paremmin. Näin myös osoitat tyttärellesi, että olet kiinnostunut hänen ystävistään ja elämästään.

Kotivinkin perhe- ja parisuhdeasiantuntija Salla Hyvärinen

Kommentoi »