Virkkaa amigurumi
Tee itse
Virkkaa amigurumi
Vaaleanpunainen pantteri? Ei, vaan amigurumitaituri Anu Kosken veikeä Pinky-kissa. Virkkaa amigurumi lahjaksi lapselle tai ihan vain omaksi iloksi!
Julkaistu 21.9.2011
Kotivinkki

Tarvikkeet

 • 50 g villalankaa, tiheys on 20–22 s / 10 cm (esimerkiksi Sandnes Smart)
 • virkkuukoukku nro 3 ½–4
 • kanavaneula
 • askarteluvanua
 • (granulaattirakeita)
 • läpi painettavat kissansilmät, halkaisija 12 mm
 • mustaa villalankaa kuonoon
 • vähän mustaa helmilankaa kaksinkertaisena tai muuta ohutta villa- tai puuvillalankaa suuhun

Amigurumi-ohjeita alkuun

Amigurumin virkkauksen voi aloittaa aivan tavallisella aloitussilmukalla, mutta otuksia varten on kehitetty myös oma aloitussilmukka, magic loop.

Perusympyrä

Useimmat amigurumia varten tehtävä kappaleet pohjautuvat perusympyrään. Se on kuudella jaollinen, eli jokaisella lisäyskerroksella lisätään 6 ks tasavälein.

Symmetristen kappaleiden kavennukset ovat vastaavasti samassa linjassa, joten niiden paikat on helppo tarkistaa edellisestä kerroksesta. Älä sulje kerroksia, vaan jatka virkkausta spiraalimaisesti edellisen kerroksen ensimmäisestä silmukasta.

Tee aloitussilmukka ja virkkaa siihen 6 ks. Kiristä. 1. krs: Virkkaa 2 ks jokaiseen silmukkaan = 12 ks. 2. krs: Virkkaa 2 ks joka 2. s:aan = 18 ks. 3. krs: Virkkaa 2 ks joka 3. s:aan = 24 ks. 4. krs: Virkkaa 2 ks joka 4. s:aan = 30 ks. 5. krs: Virkkaa 2 ks joka 5. s:aan = 36 ks. 6. krs: Virkkaa 2 ks joka 6. s:aan = 42 ks. 7. krs: Virkkaa 2 ks joka 7. s:aan = 48 ks.

Ihana amigurumi – Pinky-kissa

 • Korkeus: noin 15,5 cm.
 • Langantiheys: 36 silmukan (aloituskrs + 5 krs) perusympyrä on halkaisijaltaan

noin 5 cm.

 • Mallivirkkaus: virkkaa kiinteitäsilmukoita spiraalina ohjeen mukaan.
 • Häntä virkataan pylväillä suljetuin kerroksin.
 • Kerrokset suljetaan piilosilmukalla. 

 

Vartalo

1.–7. krs: Tee perusympyrä, jossa on 48 ks. 8.–15. krs: Virkkaa ks:ita. 16. krs: Virkkaa ks:ita, virkkaa joka 7. ja 8. ks yhteen = 42 ks. 17.–18. krs: Virkkaa ks:ita. 19. krs: Virkkaa ks:ita, virkkaa joka 6. ja 7. ks yhteen = 36 ks. 20.–21. krs: Virkkaa ks:ita. 22. krs: Virkkaa ks:ita, virkkaa joka 5. ja 6. ks yhteen = 30 ks. 23.–24. krs: Virkkaa ks:ita. 25. krs: Virkkaa ks:ita, virkkaa joka 4. ja 5. ks yhteen = 24 ks. 26.–27. krs: Virkkaa ks:ita. 28. krs: Virkkaa ks:ita, virkkaa joka 3. ja 4. ks yhteen = 18 ks. 29.–30. krs: Virkkaa ks:ita. Katkaise lanka ja vedä se silmukan läpi. Jätä pitkä langanpää, jota voit käyttää myöhemmin kappaleiden yhdistämiseen.

Pää

1.–6. krs: Tee perusympyrä, jossa on 42 ks. 7.– 14. krs: Virkkaa ks:ita. 15. krs: Virkkaa joka 6. ja 7. ks yhteen = 36 ks. 16. krs: Virkkaa joka 5. ja 6. ks yhteen = 30 ks. 17. krs: Virkkaa joka 4. ja 5. ks yhteen = 24 ks. 18. krs: Virkkaa joka 3. ja 4. ks yhteen = 18 ks. Katkaise lanka, vedä se silmukan läpi ja päättele.

Kuono

1.–2. krs: Tee perusympyrä, jossa on 18 ks. 3.–4. krs: Virkkaa ks:ita. Katkaise lanka ja vedä se silmukan läpi, jätä pitkä langanpää ompelua varten.

Korvat

Korvat ovat litteät ja kolmion muotoiset. Muoto saadaan tekemällä riville vain kaksi lisäystä tasavälein ja taittamalla valmis korva litteäksi niin, että lisäykset sijoittuvat sivuille. Tee aloitussilmukka ja virkkaa siihen 6 ks. 1. krs: Virkkaa ks:ita, 2 ks 3. ja 6. silmukkaan = 8 ks. 2. krs: Virkkaa ks:ita, 2 ks 4. ja 8. silmukkaan = 10 ks. 3. krs: Virkkaa ks:ita, 2 ks 5. ja 10. silmukkaan = 12 ks. 4. krs: Virkkaa ks:ita, 2 ks 6. ja 12. silmukkaan = 14 ks. Katkaise lanka ja vedä se silmukan läpi, jätä pitkä langanpää ompelua varten. Tee toinen korva samoin.

Etutassut

1. krs: Tee perusympyrä, jossa on 12 ks. 2–5. krs: Virkkaa ks:ita. 6. krs: Tee kerroksen alkuun peukalo: virkkaa samaan silmukkaan 4 p, niin että jätät jokaisen pylvään viimeisen läpivedon tekemättä, kunnes olet virkannut 4 p. Ota sitten lanka koukulle ja vedä se koukulla olevien 5 silmukan läpi. 7.–16. krs: Virkkaa ks:ita. Lopeta oikean etutassun virkkaus niin, että langanpää jää hieman tassunvarren alapuolelle. Virkkaa vasempaan etutassuun vastaavasti muutama ks enemmän. Tämä helpottaa tassujen ompelemista nätisti paikoilleen. Katkaise lanka ja vedä se silmukan läpi, jätä pitkä langanpää ompelua varten. Tee toinen tassu samoin.

Takatassut

Muista kappaleista poiketen takatassujen kavennukset ovat epäsymmetrisiä, jotta kappaleesta tulisi jalanmuotoinen. 1.–2. krs: Tee perusympyrä, jossa on 18 ks. 3.–5. krs: Virkkaa ks:ita. 6. krs: Virkkaa 5 ks, 4 x 2 ks yhteen, 5 ks = 14 ks. 7. krs: Virkkaa 5 ks, 2 ks yhteen, 1 ks, 2 ks yhteen, 4 ks = 12 ks. 8.–12. krs: Virkkaa ks:ita. Lopeta kappaleen virkkaus niin, että langanpää jää jalan alareunaan. Katkaise lanka ja vedä se silmukan läpi, jätä pitkä langanpää ompelua varten. Tee toinen takatassu samoin.

Häntä

Tee aloitussilmukka ja virkkaa siihen 1 ks, sitten 3 kjs (= 1. pylväs) ja 9 p. Kiristä silmukka. Yhdistä renkaaksi ps:lla. 1.–10. krs: Virkkaa 3 kjs (= 1. pylväs), 9 p. Sulje krs 1 ps:lla. Katkaise lanka ja vedä se silmukan läpi. Jätä pitkä langanpää ompelua varten.

Kokoaminen

1. Täytä kuono vanulla ja ompele se paikoilleen. 2. Kiinnitä silmät. 3. Täytä pää ja vartalo vanulla. (Voit laittaa vartalon pohjalle ensin 3–4 rkl granulaattirakeita, niin kissa istuu tukevammin takapuolellaan.) Ompele pää ja vartalo kiinni toisiinsa. 4. Ompele korvat päälaelle. Korvia ei täytetä vanulla. 5. Täytä etutassut vanulla. Täytä käpäläosa tiiviisti ja varsiosa vähän löyhemmin, jotta tassu olisi helpompi ommella vartalonmyötäisesti kiinni. Ompele tassut vartalon molemmille puolille, noin 3 krs:n päähän yläreunasta. Mallikissan etutassujen alapuolet on ommeltu kiinni vartaloon noin 3 krs:n matkalta, siten tassut eivät sojota sivulle vaan luontevasti eteenpäin. 6. Täytä takatassut vanulla ja ompele ne paikoilleen niin, että tassujen alareuna on vartalon viimeisen lisäyskerroksen yläreunassa. 7. Kiinnitä häntä taakse siten, että sen alareuna on samalla rivillä kuin jalkojen alareunat. Häntää ei täytetä vanulla. 8. Ompele kuono villalangalla ja suu kaksinkertaisella helmilangalla.

Vinkki

Pohjan levennykset ja yläosan kavennukset ovat pystysuorassa (tai siis hieman oikealle vinossa) linjassa keskenään. Voit siis tarkistaa kavennusten oikeat kohdat viimeisen lisäysrivin perusteella.

Innostuitko – lue vielä Anun amigurumivinkit!

 • Amigurumin peruskappale on lieriö, jonka silmukkaluku on kuudella jaollinen. Kerroksia ei suljeta, vaan virkkaus etenee spiraalimaisesti. Kappaleita muotoillaan lisäyksin ja kavennuksin.
 • Tarkkaa langantiheyttä tärkeämpää on, että amigurumin pinta pysyy tiiviinä eikä vanu pursuile valmiista otuksesta. Pidä käsiala tiukkana ja vaihda tarvittaessa pienempään virkkuukoukkuun.
 • Täytä kappaleet tiiviisti vanulla, siten amigurumista tulee ryhdikäs. Varaudu siihen, että kappaleet venyvät hieman täytettäessä. Muutama lusikallinen granulaattirakeita vartalon pohjalla saa amigurumin pysymään paremmin pystyssä.
 • Jotkut suosivat akryylilankaa, koska se ei veny samalla tavalla kuin villalanka. Itse pidän enemmän villasta.
 • Kokeile rohkeasti! Kissan vartalo ja pää ovat peruskappaleita, joiden pohjalta voi tehdä monenlaisia otuksia apinasta nallekarhuun.

Teksti ja suunnittelu Anu Koski, Kuvat Jukka Salminen.

Kommentoi »