Virkattu siksak-huivi
Tee itse
Virkattu siksak-huivi
Virkkaa ihana siksak-huivi vaikka lahjaksi ystävälle. Huivin reunoista tulee huolitellut, kun kerrosten yli liikutaan parilla ketjusilmukalla.
30.10.2015
 |
Kotivinkki

Ohjeessa mainittuja lankoja ei välttämättä ole enää saatavilla, mutta voit toteuttaa huivin omista lempilangoistasi. Huomioi langan ominaisuudet ja virkkuukoukun koko.

Näitä tarvitset

  • 100 g vaaleanharmaata Metsänkylän Navetan alpakkalankaa. Vyyhdin koko 100g = n. 360m
  • 100 g punaista Utuna Uhtuhuivilankaa (sävy Loitsu). Kerän koko 100g =700m
  • Virkkuukoukun nro 4 ½ tai käsialan mukaan.

TEE MALLINEULE

Pylväin virkatut siksak-raidat

1. Virkkaa siksak-raidat ohjeen mukaan. Uhtu-huivilanka on alpakkalankaa ohuempaa, joten yksinkertaisella huivilangalla virkattuna yhtä pylvästä vastaa ’2 ylhäältä yhteen virkattua pylvästä’.

2 ylhäältä yhteen virkattua pylvästä (jotka virkataan yhteen silmukkaan) 1. *Ota lanka koukulle, vie koukku edellisen kerroksen silmukan läpi ja vedä uusi silmukka koukulle = koukulla on nyt 3 langankiertoa / silmukkaa*, älä vedä lankaa silmukoiden läpi kuten normaalisti pylvästä virkatessasi, vaan toista *–* vielä kerran samaan silmukkaan kuten äsken tehty vaillinainen pylväs = koukulla on nyt 5 langankiertoa / silmukkaa. Ota lanka koukulle ja vedä 5 silmukan läpi.

4 ylhäältä yhteen virkattua pylvästä (jotka virkataan kahteen peräkkäiseen silmukkaan) 1. Tee ’2 ylhäältä yhteen virkattua pylvästä’, niin että koukulla on 5 langankiertoa / silmukkaa. Älä vedä lankaa silmukoiden läpi, vaan tee myös seuraavaan silmukkaan ’2 ylhäältä yhteen virkattua pylvästä’ = koukulla on nyt 9 langankiertoa / silmukkaa. Ota lanka koukulle ja vedä 9 silmukan läpi.

Tiheys 1. Vaaleanharmaalla alpakkalangalla 16 p ja 8 krs = 10 cm. Voit myös jakaa huivilangan kahteen yhtä suureen osaan ja virkata Uhtu-lankaa 2-kertaisena samalla ohjeella kuten alpakkalanka: tällöin virkkaaminen on myös hieman joutuisampaa.

Tee näin Tee löyhästi kaksinkertaisella punaisella huivilangalla aloitusketjuksi 45 kjs.

Huomioitavaa – Ohjeessa punainen huivilanka virkataan yksinkertaisena. Jos haluat virkata huivin kaksinkertaisella punaisella langalla, virkkaa punaiset kerrokset kuten harmaat kerrokset. – Merkitse silmukkamäärän ja kerroksen aloituskohdan laskemista helpottaaksesi siksak-raidan huippukohtien keskimmäinen silmukka merkkilangalla (huippukohta = 3 p). – Virkkaa aina 2 kerrosta (= 1 kerros punaisella ja 1 harmaalla) samasta reunasta aloittaen eli käännä työtä kahden kerroksen välein.

1. 1.KRS: tee punaisella langalla kolmanteen kjs:aan 1 p (= kerroksen ensimmäistä silmukkaa vastaa 2 kjs ja 1 p). Tee jokaiseen seuraavaan 4 silmukkaan ’kaksi ylhäältä yhteen virkattua pylvästä’. *Seuraava silmukka on raidan huippukohta: virkkaa siihen 3 kertaa ’kaksi ylhäältä yhteen virkattua pylvästä’. Tee jokaiseen seuraavaan 5 silmukkaan ’kaksi ylhäältä yhteen virkattua pylvästä’. Tee sitten raidan pohjan kohta virkkaamalla seuraavaan 2 silmukkaan ’neljä ylhäältä yhteen virkattua pylvästä’ ja tee myös seuraavaan 2 silmukkaan ’neljä ylhäältä yhteen virkattua pylvästä’. Tee jokaiseen seuraavaan 5 silmukkaan ’kaksi ylhäältä yhteen virkattua pylvästä’*. Toista *-* vielä kerran. Seuraava silmukka on raidan 3. huippu: virkkaa siihen 3 kertaa ’kaksi ylhäältä yhteen virkattua pylvästä’. Tee jokaiseen seuraavaan 4 silmukkaan ’kaksi ylhäältä yhteen virkattua pylvästä’. Tee kerroksen 2 viimeiseen silmukkaan ’neljä ylhäältä yhteen virkattua pylvästä’. Älä käänny.

2. 2.KRS: Aloita harmaan kerroksen virkkaaminen edellisen punaisen kerroksen aloitusreunasta. Tee harmaalla langalla kerroksen ensimmäiseen silmukkaan 2 kjs ja 1p. Tee jokaiseen seuraavaan 4 silmukkaan 1 p. *Seuraava silmukka on raidan huippukohta: virkkaa siihen 3 p. Tee jokaiseen seuraavaan 5 silmukkaan 1 p. Tee sitten raidan pohjan kohta seuraavaan 4 silmukkaan: tee ’kaksi ylhäältä yhteen virkattua pylvästä’ ja tee heti toiset ’kaksi ylhäältä yhteen virkattua pylvästä’. Tee jokaiseen seuraavaan 5 silmukkaan 1 p*. Toista *-* vielä kerran. Seuraava silmukka on raidan 3. huippu: virkkaa siihen 3 p. Tee jokaiseen seuraavaan 4 silmukkaan 1 p. Virkkaa kerroksen 2 viimeistä silmukkaa ylhäältä yhteen. Käännä työ.

3. 3.KRS: siirry punaisella langalla harmaan kerroksen yli tehden 2 kjs. Tee sitten kerroksen aloitussilmukkaan 1 ps, 2 kjs ja 1 p. Virkkaa  kuten 1.KRS.

4. 4KRS: siirry harmaalla langalla punaisen kerroksen yli tehden 2 kjs. Tee sitten kerroksen aloitussilmukkaan 1 ps, 2 kjs ja 1 p. Virkkaa kuten 2.KRS. Virkkaa 3. ja 4.KRS:n ohjeen mukaan niin kauan kuin molempia lankoja riittää.

5. Virkkaa viimeinen kerros punaisella langalla, katkaise lanka ja vedä silmukan läpi. Päättele langanpäät työn sisään ja höyrytä virkattu huivi kevyesti.

Ohje on julkaistu  Kotivinkissä 4/2014

Utunan Uhtu-huivilanka on uhanalaisen suomalaisen lammasrodun, kainuunharmaan villaa. Yksisäikeinen lanka on kehrätty Pirtin kehräämössä Hiirolassa ja värjätty ympäristöystävällisesti käsin ja vettä säästäen Petäjävedellä. Utuna-langoissa on kaunis, murrettu sävymaailma, ja jokainen vyyhti on uniikki. Materiaali: 100 % kainuunharmaan villaa. Kerän koko: 100 g = 700 m. Noin 21 e/vyyhti.

Metsänkylän Navetan alpakanvillalanka on Hämeenlinnan lähellä sijaitsevan tilan alpakoiden villasta tehtyä, värjäämätöntä villalankaa. Alpakan villa on lampaanvillaakin lämmittävämpi materiaali. Lanka on kehrätty Pirtin Kehräämössä Hiirolassa ja sitä on tarjolla seitsemässä eri luonnonsävyssä. Materiaali: alpakanvillaa 75 %, lampaanvillaa 25 %. Vyyhdin koko: 100 g = n. 360 m. 16 e/100 g.

Kommentoi »