Unelmien Talo&Koti

Balanssi löytyi tavaraähkyn jälkeen! Taru sisustaa eläintalouttaan vintegehenkisesti modernilla twistillä – ”Kaiken ei pidä olla niin justiinsa”

Balanssi löytyi tavaraähkyn jälkeen! Taru sisustaa eläintalouttaan vintegehenkisesti modernilla twistillä – ”Kaiken ei pidä olla niin justiinsa”
Taru Jauhiaisen ja hänen avomiehensä kerrostalokolmion kodikkaissa nurkissa viihtyvät myös koirat Fox ja Raya sekä Alvin-kissa.
Julkaistu: 9.3.2021
Sisustaminen on yksi Taru Jauhiaisen lempipuuhista. Taannoin hänelle tuli enemmän kuin enemmän -vaihe, ja hän laittoi kerralla esille melkein kaikki sisustustavaransa. Silloin avopuoliso meni lähes sanattomaksi. Parin viikon kuluttua Taruunkin iski tavaraähky, joten hän siivosi suurimman osan esineistä takaisin kaappiin. Se tyyli oli puolisonkin mieleen, ja siinä on nyt pysytty.
Taru etsi sopivaa pöytää jo aiemmin hankkimiensa pinnatuolien kaveriksi puoli vuotta. Kävi hyvä tuuri, kun täydellinen yksilö löytyi Tori.fistä edullisesti. Alvin-kissa viihtyy siellä missä muukin perhe.
Vaaleat pinnat ovat hyvä tausta väreille. Sohvatyynyt tuovat auringon sisälle, ja valaisimet lisäävät sopivasti retrohenkeä. Keittiötä valaisee Louis Poulsenin PH5.
”Kun muutimme nykyiseen kotiimme, olimme ensimmäiset asukkaat. Remonttiakaan ei siis tarvittu, vaan pääsimme suoraan hauskimpaan osioon eli sisustamiseen.
Asumme kerrostalossa rauhallisella alueella Helsingissä. Täältä on hyvät yhteydet keskustaan. Asuinpaikan valintaan vaikuttivat ympäröivät ulkoilumaastot, sillä meillä on kaksi koiraa.
”Hankimme vain huonekaluja, jotka kestävät aikaa. En halua meille kertakäyttökrääsää.”
Rakennan sisustusta sillä mielellä, että kotia voi muunnella pienillä jutuilla helposti. Vaihtelu on kivaa. Aina ei tarvitse ostaa uutta vaan voi siirrellä entisiä tavaroita uusiin asetelmiin ja tiloihin. Huonekalut hankimme kestämään aikaa. Koira- ja kissaperheessä tekstiilien on oltava kestäviä, eikä joka karva saa näkyä niissä.
Taru rentoutuu virkkaamalla. Nyt työn alla on pajuneliöistä koostuva torkkupeitto sohvalle. Tarun takana näkyy avomiehen isoisän tekemä pöytävalaisin, jonka jalka on tehty kaatuneen omenapuun oksasta. Alvin on tyytyväinen sisäkissa, joka luulee usein olevansa koira. Niinpä se onkin hyvä kaveri Foxin ja Rayan kanssa.
Taru yhdistelee rohkeasti tyylejä, aikakausia ja värejä. Valintoihin vaikuttavat myös karvaiset perheenjäsenet. Kauniita käyttöesineitä sisältävä vitriini löytyi Tori.fistä. Myyjän mukaan se on joko 1920- tai 1930-luvulta. Retrohenkinen pöytävalaisin on Ellokselta.
1950-luvun senkki on kaverin tekemä roskalavalöytö. Ryijyn suunnitteli ja teki hyvä ystävä Tarun antamien väritoiveiden pohjalta. Pöydät ja nojatuoli ovat Askosta.
Vanha apteekkarin lokerikko herätti Tarussa halun metsästää kauniita, pieniä esineitä kirpparilta.
Isoimmat hankinnat suunnittelemme puolison kanssa yhdessä, mutta muuten saan sisustaa oman mieleni mukaan. Ihan aina hän ei kyllä ymmärrä minun löytöjäni ja ihmettelee, mihin uusi esine pannaan. Yleensä lopputulos yllättää hänet kuitenkin iloisesti.
”Puoliso saattaa ensin pudistella päätään, mutta lopulta hän yleensä tykkää minun sisustusratkaisuistani.”
Sisustustrendit vaikuttavat jonkin verran siihen, mikä miellyttää omaa silmää. Löydän Instagramista ja Pinterestistä inspiraatiota lähinnä asetelmien luomiseen. Kaiken ei pidä olla niin justiinsa. Tärkeintä on, että koti on rento ja asukkaidensa näköinen – ja että koko perhe viihtyy.
Taru sai eteisen peilin äidiltään muuttaessaan kotoa pois, joten sillä on hänelle erityistä tunnearvoa. Tiikkiapina on Kay Bojesenin.
Uniikki muumitaulu on saatu avomiehen sukulaiselta. Koirat Fox ja Raya tuntevat poseeraamisen salat.
Parvekkeella rentoudutaan auringossa ja juodaan kupponen kahvia. Tarulla on ollut täällä sekä urbaani kasvimaa että perinteisiä orvokkeja ja pelargoneja. Parvekekalusteet on hankittu Bauhausista.
Värit merkitsevät minulle tunnelmaa, kodikkuutta ja omaa tyyliä. Seinät ovat valkoiset, koska minusta tavarat ja tummat huonekalut pääsevät parhaiten oikeuksiinsa valkoista vasten. Väriä tuovat tyynyt, ikkunaverhot ja sohvanpäälliset, jotka vaihtuvat vuodenajan mukaan. Jos kaipaan väriä seinälle, ripustan siihen taulun.
”Tärkeintä on sisustaa niin, että kodista tulee rento ja asukkaidensa näköinen.”
Meillä on aika paljon taidetta. Osa on netistä tilattuja julisteita, osa perittyjä tai saatuja. Maalaan itsekin jonkin verran. Meillä ei ole taidetta siksi, että se olisi rahallisesti arvokasta. Sen sijaan minua kiehtovat tauluissa värit, niiden luoma tunnelma ja se, miten saan yhdisteltyä teoksia toisiinsa.
Makuuhuonetta on uudistettu hiljattain. Sänky hankittiin Ikeasta, kevyet hyllyt on avomiehen puuseppä-isoisä tehnyt 1970-luvulla. Taru nikkaroi yöpöydän kuormalavasta pari vuotta sitten. Myös näyttävä, virkattu viltti on omatekoinen. Valaisin on Ellokselta.
Tarulle rakas meikkipöytä löytyi kirppisreissulta Klaukkalasta. Hän hioi ja öljysi tiikkipinnan uuteen loistoon. Kokonaisuuden kruunaavat peiliin itse asennetut valot. Kitarat kertovat avomiehen harrastuksesta.
Tykkään käsillä tekemisestä. Virkkaaminen on yksi suosikkiharrastuksistani. Seuraavaksi ajattelin virkata makrameelangasta tyynynpäällisiä. Mielelläni myös kunnostan ja tuunailen huonekaluja ja muitakin tavaroita. Tulevaisuudessa haluaisin asua omakotitalossa, jossa minulla olisi oma nikkarointipaja. Pihalla olisi tilaa koirien temmeltää, ja saisin pukeutumishuoneen, jonne sijoittaisin hienon, tiikkisen meikkipöytäni.”
Katso lisää kuvia Tarun Instagram-tililtä: @cozy_in_colours.

Ota käyttöön Tarun ideat

  • Neutraalit elementit tasapainottavat. Isot huonekalut, kuten sohva ja nojatuolit, saavat olla väreiltään neutraaleja, sillä niiden ympärille on helppo tuoda väriä ja luoda tunnelmia tekstiileillä. Jo sohvatyynyjen vaihto tekee ihmeitä.
  • Kontrastit kunniaan.Vaaleat koriste-esineet tuovat tummiin kalusteisiin modernia ilmettä ja raikkautta. Tummassa vitriinissä valkoiset astiat ja maljakot erottuvat taustastaan.
  • Värien harmoniaa! Käytä värimaailmojen suunnitteluun sävykarttojen lisäksi perinteistä väriympyrää. Kun olet päättänyt päävärit, hae ympyrästä sävyjä, jotka miellyttävät silmää. Minun väripilkkuni on sinapinkeltainen, jota on ripaus joka huoneessa luomassa yhtenäisyyttä.
  • Viis trendeistä! Jos pidät jostain esineestä, luota itseesi ja hanki se. Mallaile tavaroita rohkeasti eri puolille kotia. Yhdistä erilaiset kynttilänjalat ryhmäksi. Yllätyt!
4 kommenttia