Kotivinkki

Vinkit WC-pöntön valkaisuun

Vinkit WC-pöntön valkaisuun
Vessanpytyssä on ruskeita tahroja, joihin puhdistusaineet eivät tunnu tehoavan. WC-pöntön valkaisu voi auttaa.
Julkaistu: 26.5.2016

WC-altaan tummat tahrat ovat yleensä kalkkisaostumia, jotka keräävät itseensä muuta likaa. Rauta ja ruoste aiheuttavat kellanruskeita ja kupari vaaleanvihreitä värjäytymiä. Pinttynyt wc-istuin on joskus lähes mahdoton puhdistettava. Saniteettiposliineissa on laatueroja, ja pinnoite voi kulua käytössä nopeasti. Pintaa on myös saatettu vaurioittaa hankaavilla välineillä tai aineilla. Kuluneelle tai naarmutetulle pinnalle lika tarttuu tiukasti.

Mikäli tavanomaiset aineet eivät tehoa, kalkinpoistoon voi kokeilla apteekissa myytäviä etikka-, sitruuna- tai oksaalihappojauheita. Voimakkaita happoja käytettäessä on muistettava suojakäsineet ja -lasit.

Altaan vesirajaa alennetaan harjan avulla pumppaamalla. Hapan jauhe sekoitetaan haaleaan veteen ja liuos levitetään harjaamalla wc-altaaseen. Liuoksen annetaan vaikuttaa hetki, harjataan ja huuhdellaan hyvin. Neutraloi allas happopuhdistuksen jälkeen emäksisellä pesuaineella.

Ruokasoodasta ja vedestä tehtyä tahnaa voi myös kokeilla, ja juomatta jäänyt kokis kannattaa kaataa vessaan vaikuttamaan yön yli. Tulos voi yllättää!

WC-pöntön valkaisussa ei saa käyttää hankaavia pesuvälineitä eikä voimakkaasti emäksisiä (pH yli 10), klooripohjaisia puhdistusaineita, lipeää, lipeäpohjaisia putkenavausaineita eikä suola- tai rikkihappoa.

Katso myös nämä

Kommentoi »