Kotivinkki

Vinkit polkupyörän huoltoon


Polkupyörän huolto kannattaa tehdä säännöllisesti. Perusjutut osaa jokainen tehdä, ja kun kausi päättyy, menopeli kannattaa vielä viedä ammattilaisen rassattavaksi.
Teksti Kotivinkki
Kuvat Johanna Myllymäki

✔ PESE PYÖRÄ ENSIN

Tee se paikassa, jossa on hyvin tilaa antaa veden roiskua. Varaa ämpäreihin reilusti vettä. Käytä pesemiseen tiskiainetta tai nimenomaan pyörän pesuun tarkoitettua pesuainetta – tärkeää on, että pesuaine vaahtoaa kunnolla, jotta lika irtoaa. Hankauksessa paras väline on pesusieni tai huokoinen rätti, harjalla likaa tuppaa jäämään pyörään. Kun pyörä on pesty, myös mahdolliset viat näkyvät helpommin.

✔ MUISTA MYÖS KETJUT

Moni kyllä lisäilee öljyä mutta jättää vanhojen pesemisen tekemättä. Seurauksena ketjut imevät itseensä hiekkaa ja alkavat toimia huonosti. Ketjut on helpoin putsata vanhalla tiskiharjalla. Öljyä sitten ketjut ja tipauttele ainetta myös vaihde- ja öljyvaijereihin. Pyyhi ylimääräiset öljyt pois.

✔ PYÖRÄN VOI MYÖS VAHATA

Siihen tarkoitukseen käy hyvin autovaha. Kun rungon käy läpi vahalla, se ei likaannu yhtä helposti.

✔ PUMPPAA RENKAAT

Käytä pumppua, josta näet rengaspaineen. Polkupyörän renkaiden kylkiin on yleensä merkitty tehtaan määrittelemät rengaspaineen ylä- ja alarajat. Normaalipainoisella ihmisellä hyvä lukema on 80 prosenttia maksimista. Silloin rengas rullaa hyvin muttei ole liian kova. Renkaita kannattaa pumpata säännöllisesti, myös pidemmän varastosäilytyksen aikana.

Vinkit antoi Gökhan Soner Pyörähuolto ovella -yrityksestä.

Julkaistu: 15.7.2016