Polkupyörän huolto – katso ohjeet, joilla pistät kulkupelin kesäkuntoon
Rakenna ja remontoi
Polkupyörän huolto – katso ohjeet, joilla pistät kulkupelin kesäkuntoon
Polkupyörän huolto kannattaa tehdä säännöllisesti. Perusjutut osaa jokainen tehdä, ja kun kausi päättyy, menopeli kannattaa tarvittaessa viedä ammattilaisen rassattavaksi.
15.7.2016
 |
Kotivinkki

Polkupyörän huolto – näin onnistut

Pese ja vahaa

Pese pyörä paikassa, jossa vedellä on tilaa roiskua. Käytä pesemiseen tiskiainetta tai nimenomaan pyörän pesuun tarkoitettua pesuainetta – tärkeää on, että pesuaine vaahtoaa kunnolla, jotta lika irtoaa. Hankauksessa paras väline on pesusieni tai huokoinen rätti, harjalla likaa tuppaa jäämään pyörään. Pyörän runko kannattaa suojata lialta vahalla. Vahaukseen käy esimerkiksi autovaha.

Putsaa ketjut

Moni kyllä lisäilee öljyä mutta jättää vanhojen pesemisen tekemättä. Seurauksena ketjut imevät itseensä hiekkaa ja alkavat toimia huonosti. Ketjut on helpoin putsata vanhalla tiskiharjalla. Öljyä sitten ketjut ja tipauttele ainetta myös vaihde- ja öljyvaijereihin. Pyyhi ylimääräiset öljyt pois.

Pumppaa renkaat

Tarkista, että renkaat ovat ehjät ja pumppaa niihin ilmaa. Jos mahdollista, käytä renkaiden täyttämiseen pumppua, josta näet rengaspaineen. Renkaiden kylkiin on yleensä merkitty tehtaan määrittelemät rengaspaineen ylä- ja alarajat. Normaalipainoisella ihmisellä hyvä lukema on 80 prosenttia maksimista. Silloin rengas rullaa hyvin muttei ole liian kova.

Tarkista kunto

Käy lopuksi koko pyörän kunto läpi: vanteet ja jarrut, heijastimet sekä lamput. Kiristä tarvittaessa ketjut ja vaijerit.

Asiantuntija: Gökhan Soner, Pyörähuolto ovella

1 kommentti