Unelmien Talo&Koti

Vilman ja Tommin valloittava hirsihuvila on ollut remontissa 1990-luvulta asti: ”Kun remontti on kestänyt näin kauan, se saa jatkua edelleen”

Vilman ja Tommin valloittava hirsihuvila on ollut remontissa 1990-luvulta asti: ”Kun remontti on kestänyt näin kauan, se saa jatkua edelleen”
Vilman ja Tommin hirsihuvila on toiminut aiemmin sekatavarakauppana. Nyt sievä talo on täynnä vaaleanpunaisia yksityiskohtia. Kodissa on parasta se, ettei remontti valmistu vielä vuosiin.
Julkaistu: 25.5.2022

Sekatavarakauppanakin ovensa avannut hirsitalo on Vilma Sepän ja Tommi Raijalan sekä heidän Konsta-poikansa koti. Vilman vanhemmat ostivat talon 1990-luvulla itselleen. Remontti on sen jälkeen ollut talossa vallitseva olotila. Vilma jäi taloon asumaan vuonna 2009. Tommi tuli ensin kaveriksi ja jäi joulusaunaan. Mies ruuvasi alkuun muutaman naulakon seinälle ja lopulta keikkui talon ulkokaton rajassa maalia pois raaputtelemassa.

“Naureskelin Tommille, että siitä se työleiri alkaa. Alkoihan se, hyvällä tavalla. Hän on tekijä isolla T:llä. Me molemmat nautimme toteuttamisesta. Sisäremontit teemme talvella ja kevään tullen siirrymme ulkopuuhiin. Neljän vuoden työn jälkeen talon ulkopuoli on vihdoin arvoisessaan kunnossa.”

Vilma Sepän ja Tommi Raijalan koti 1900-luvun alussa valmistunut hirsitalo Sastamalassa. Siinä on viisi huonetta ja keittiö, yhteensä 300 neliötä. Asuinkäytössä on vain alakerta eli noin 150 neliötä.
Sekatavarakaupan ovi on sulkeutunut, mutta kauppaleikit jatkuvat. Pienen miehen viilettäessä pitkin kotia pinnat saavat lisää rakkaita elämän jälkiä.
Sisälle johtavien pariovien sisäpuoli on maalattu Tikkurilan värikartan sävyllä 352X. Vilma laimensi hieman sävyä valkoisella maalilla.
”Vanhan talon remontti on opettanut kärsivällisyyttä.”
Eteisen käytän­nöllinen naulakko yhdis­tyy kenkätelinee­seen eteisessä. Se on tehty alusta asti itse.
Eteisen opetustaulut on ostettu Puutarhurinmaja.fistä. Yläkertaan johtavien portaiden päässä odottaa lisää remontoitavaa tilaa.

”Vanhan talon remontoinnissa on riittänyt haasteita. Kun tapetoi seinän, silmiin pomppaavat ränsistyneet ikkunanpuitteet. On vinoja seiniä ja lattioita. Se on opettanut kärsivällisyyttä.

Alussa remontteja tuli tehtyä vähän sinnepäin. Ajan kanssa olen oppinut huolellisemmaksi niin suunnittelussa kuin toteutuksessakin ja valitsen kestävämpiä materiaaleja. Tommi kannustaa minua omatoimisuuteen, jotten unohtaisi, miten porakone toimii.

Yli kymmenen vuotta kestänyt remontti on auttanut ymmärtämään, mitkä värit viehättävät. Harkitsemme jokaisen sävyn nykyään tarkkaan. Ennen saatoin tulla kotiin maalipurkin kanssa, nyt tulen maalikarttojen kanssa. Rakkaus aiemmin inhoamaani vihreään on yllätys.”

“Aikaisemmin saatoin tulla kotiin maalipurkin kanssa, nyt tulen maalikarttojen kanssa.”
Olohuoneen iso lankkupöytä on itse tehty.
Vilma rakastaa juhlia. Puusepänliike ­Rustiikkiverstaalta tilatun lankkupöydän ääreen mahtuu paljon vieraita.
”Alussa remontteja tuli tehtyä vähän sinnepäin. Ajan kanssa olen oppinut huolellisemmaksi.”
Talvella kakluunia lämmitetään jokaisena päivänä. Sen edessä on otettu Vilman omat ristiäiskuvat ja ylioppilaskuvat. Vilma toivoo perinteen jatkuvan hänen omien lastensa kanssa.
Ison talonpoikais­kaapin sisälle mahtuu Konstan leluja.
Vilman sisustustyyli on kerroksellinen. Olohuoneen peilipiironki on Vilman isän jäämistöä.
”Tommi kannustaa minua omatoimisuuteen, jotten unohtaisi, miten porakone toimii.”
Konsta viilettää pöydän ympäri kummeiltaan nimiäislahjaksi saamallaan autolla.

”Kotikylämme nimi on Karkku. Tämä on paikka, jossa haluan kasvattaa lapseni. Täältä löytyy kaikki tarpeellinen: päiväkoti, kauppa ja kirjasto, mutta silti saamme asua rauhallisessa kylätunnelmassa. Junalla pääsee puolessa tunnissa Tampereelle. Rakastan käydä kaupungissa, mutta paluu oman kylän junalaiturille vie voiton. Kukkapelto ja määkivät lampaat toivottavat tervetulleeksi.

Tunnustan, että olemme kotihiiriä. Remonttipuuhien lomassa pyöräilemme lähirantaan, grillaamme, hoidamme kukkia ja teemme hiekkakakkuja. Tommi ja Konsta viihtyvät yhdessä verstaalla. Illalla lämmitämme pihasaunan.

Koti on meille molemmille turvapaikka, jossa on lupa unelmoida. Konstan syntymän jälkeen remonttien tekeminen on hidastunut ja perheen yhteinen aika on vienyt voiton. Jos remontti on kestänyt näin kauan, se saa jatkua edelleen.“

Keittiön valaisimet on hankittu Putiikki Vanha-Vannosta. Rouheat hyllyt Tommi on tehnyt itse vanhoista lankuista. Vilma toi korit Tanskan matkan tuliaisena SØstrene Grenestä. Niiden vieressä on Casa Rosalinilta hankitut kulhot ja vintiltä löytyneitä vanhoja esineitä.
”Tämä on paikka, jossa haluan kasvattaa lapseni.”
Eteisestä pääsee Konstan huoneeseen.
Konstan huoneen seinään on naulattu seinän sävyyn maalatut listat koristeeksi.
Vilma ja Tommi toteuttivat yhdessä Konstan huoneen katon kompassikuvion, Vilma piirsi ja Tommi sahasi. He tarkastivat ilmansuunnat oikealla kompassilla ja leikkasivat tarrasta kirjaimet paikalleen.
Konstan huone on ollut aiemmin keittiö. Hoitopöytä rakennettiin vesipisteen päälle jo Vilman syntyessä. Hoitopöydän alaosa on kauppavuosilta ja sen sisältä löytyy yhä hintamerkintöjä.
”Tunnustan, että olemme kotihiiriä.”
Sänky on Vilman vanha, ja hän on itse nukkunut siinä pienenä.
Makuuhuoneen pylvässänky kevyine verhoineen on heräteostos Ikeasta. Tapetti on Vilman edesmenneen isän valitsema. Vilma ja Tommi ovat tehneet vuodevaatelaatikon itse liimalevystä.
Pukeutumishuoneen lattia uusittiin lankkulattiaksi. Vilman isä oli tehnyt kirsikan sävyisellä laminaatilla sinne pikaremontin. Lattian alta löytyi edesmenneen isän viestejä, joissa hän pahoitteli tekemäänsä lattiavalintaa.
”Konstan syntymän jälkeen remonttien tekeminen on hidastunut ja perheen yhteinen aika on vienyt voiton.”
Voit seurata Vilman, Tommin ja Konstan elämää Instagramissa @omenamaessa.
Kesän puutarhajuhlat omenapuiden alla kuulostavat Vilmasta ja Tommista joka vuosi yhtä hyvälle. Pöydälle sommitellun kukkaköynnöksen on tehnyt Kaisa ­Majamäki-Lehtonen.
Kesän nopein kakku syntyy kakkupohjista, kaurakinuskivaahdosta ja raparperihillosta.
Puutarhapöydäksi päätyi vanha keittiön pöytä, joka oli arkikäyttöön liian kapea.
Puutarhakatoksessa on sateelta suojassa päiväunisänky.
Puutarhakatoksessa on sateelta suojassa päiväunisänky. Auringon paistaessa siellä on perheruuhkaa. Vuode on Tommin ja Vilman yhdessä toteuttama.
Puutarhakatoksen ruokailuryhmä on ostettu viidellä kympillä Tori.fistä.
Omenapuutarhan sadosta tehdään mehua, hilloa ja tosi monta omenapiirakkaa sekä kaurapaistosta. Omenia annetaan ystäville ja sukulaisille, sillä sato on usein ollut valtava.
Suurin urakka on ollut talon ulkopintojen puhdistus ja maalaus. Talon ulkomaalin väri on Tikkurilan Vanhan ajan värit -kartasta. Sävy on 317X.
1 kommentti