Villasukkaguru Niina Laitinen opetteli neulomaan vasta esikoislapsen syntymän aikoihin: "Aluksi äiti auttoi kantapään kohdalla"

Villasukkaguru Niina Laitinen opetteli neulomaan vasta esikoislapsen syntymän aikoihin: "Aluksi äiti auttoi kantapään kohdalla"
Suomen rakastetuin neulesuunnittelija Niina Laitinen suunnittelee villasukkien kuviot Excel-taulukkoon. Tässä puuhassa on paljon hyötyä aiemmasta kirjanpitäjän ammatista.
Julkaistu: 28.8.2019

Mistä ihmeestä keksit ideat aina uusiin sukkamalleihin?

En oikein itsekään tiedä! Päässäni vain on aina ideoita. Tallennan kännykkään fiiliskuvia ja kirjoittelen ideoita ylös kännykän muistilehtiöön sekä pieneen ideavihkoon, jota kannan mukanani joka paikassa. Luonto on yksi tärkeä innoittaja.

Miten uuden mallin suunnittelu oikein etenee?

Riippuu, millaista villasukkamallia olen tekemässä. Jos suunnittelen palmikkosukkia, teen aluksi vain karkean luonnoksen ja tarkempi malli syntyy neulomalla. Kirjoneulesukkia suunnitellessa piirrän tarkan kuvion ensin Exceliin.

Exceliin, kiinnostavaa! Kerro tästä lisää

Aiempi ammattini on kirjanpitäjä, ja olen vähän sellaista nörttityyppiä. Lähestyn kirjoneulesukkien suunnittelua ehkä hieman eri tavalla kuin moni muu, logiikan kautta. Siksi piirrän kuvion Exceliin. Merkitsen eri silmukat eri symboleilla ja alan sitten siirrellä Excelin soluja ja hahmotella kuviota kokonaisuudessaan.

Teetkö vielä kirjanpitäjän hommia?

En juurikaan – paitsi joskus huvikseni sivutoimisena. Elätän itseni nykyään villasukkamallien suunnittelulla. Entisestä ammatista on kyllä ehdottomasti se hyöty, että oman yrityksen kirjanpito hoituu kätevästi omasta takaa!

Niina Laitinen asuu ja työskentelee Lapinlahdella Pohjois-Savossa. Hän on kirjoittanut kaksi rakastettua villasukkakirjaa ja ylläpitää Facebookissa suosittua Taimitarha-nimistä villasukkayhteisöä. Hän myy verkkokauppansa kautta neuleohjeitaan ja muuta villasukkiin liittyvää. Kuva: Niina Laitinen
En ole ikinä osannut tehdä sukkia mallin mukaan. Opettelin neulomaan vasta 14 vuotta sitten, kun esikoiseni syntyi.

Oletko aina harrastanut käsitöitä?

En todellakaan! Kouluaikoina tein tekstiilitunneilla pakolliset villasukat ja lapaset, mutta niidenkin valmiiksi saaminen oli työn ja tuskan takana. En ole ikinä osannut tehdä sukkia mallin mukaan. Opettelin neulomaan vasta 14 vuotta sitten, kun esikoiseni syntyi. Silloin iski sellainen olo, että kyllähän äidin täytyy osata tehdä lapselleen sukat! Löysin vanhan ala-asteen tekstiilityön kirjan ja opettelin sen avulla tekemään silmukoita ja kavennuksia. Kantapään kohdalla oli pakko kysyä apua äidiltä.

Niina Laitisen suunnittelemat kauniit Syysmetsän villasukat ovat Meillä kotona -sivuston rakastetuimpia villasukkaohjeita.

Miten tästä oikein muovautui ammatti?

Perustin ensin neulomisblogin, ja hiljalleen ihmiset alkoivat kysellä ohjeita. Nykyään myyn ohjeita verkkokauppani kautta, teen villasukkakirjoja ja toteutan tilauksesta villasukkamalleja.

Ehditkö yhä neuloa lapsillesi?

Melkein kaikki neulomiseni on nykyään töihin liittyvää enkä valitettavasti ehdi neuloa kolmelle lapselleni. Onneksi äiti tekee heille sukkia! Vanhimman lapsen jalka alkaa tosin olla jo sen kokoinen, että hän saa mallisukkiani käyttöönsä.

Eikö neulominen ole hidasta puuhaa – miten saat ajan riittämään?

Olen kolmen lapsen yksinhuoltaja, joten lapset ovat puolet ajasta isällään. Sellaisina viikkoina teen enemmän töitä ja lapsiviikoilla vähemmän. Onneksi tukiverkkoni ovat kunnossa: siskot ja äiti asuvat lähellä. Töiden tekemistä on kuitenkin jonkin verran pakko säännöstellä. Harrastan urheilua, ja se tekee todella hyvää: hartiat olisivat muuten kaikesta istumisesta aivan jumissa.

Millaisia terveisiä lähetät ihmisille, jotka haluaisivat aloittaa neulomisen mutta kärsivät kantapääkammosta?

Netti on nykyään täynnä Youtube-videoita ja muita käsityöohjeita. On käsityöryhmiä ja neulekahviloita. Käsityöihmiset ovat hirveän avuliasta väkeä, ja moni auttaa mielellään, kun vain rohkeasti kysyy neuvoa. Kun kantapään tekee kerran, se onnistuu helposti seuraavallakin kerralla!

Niina Laitisen suunnittelemat Syksyn sävel -sukat saivat inspiraationsa syksyn väreistä. "Värit ovat minulle tosi tärkeitä. Tätäkin ruskean sävyä etsin todella pitkään", Niina Laitinen kertoo.

Mikä neulomisessa on parasta?

Luulen, että ihmisellä on perustarve saada asioita valmiiksi, mieluiten itse tekemällä. On uskomatonta, että voi ottaa esiin kerän lankaa ja siitä syntyy pari kauniita sukkia.

MAINOS

Parhaat Sukat & neuleet -erikoislehti on täynnä villasukkien, lapasten, huivien ja pipojen inspiroivia ohjeita.

Olemme koonneet sinulle 35 ihanaa ohjetta, joista löytyy malleja sekä vasta-alkajille että taitaville tekijöille. Mukana ovat rakastetut suunnittelijat Niina Laitinen, Sisko Malinen, Jonna Nordström, Merja Ojanperä, Mia Sumell ja Sanna Vatanen. Heidän ohjeillaan opit uutta ja onnistut varmasti!

Hae omasi nyt lehtipisteestä! Vain 6,90 €. Myynnissä rajoitetun ajan!

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tee jouluiset pompom-koristeet itse! Tilaa tarvikepaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti